5,7 milijuna kuna za Zgradu 3 fakulteta

21_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: UNIST
5,7 milijuna kuna za Zgradu 3 fakulteta

Uređaji su financirani bespovratnim EU sredstvima putem Europskog fonda za regionalni razvoj

Na dva splitska fakulteta stigla je suvremena znanstvena oprema ukupne vrijednosti 5,7 milijuna kuna - Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu (KTF) dobio je uređaj Empyrean Series 3, koji predstavlja najnoviju treću generaciju XRD uređaja proizvođača Malvern Panalytical, dok je na Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) stigao suvremeni uređaj za termoforezu.

Uređaji su financirani bespovratnim EU sredstvima putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kroz projekt Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta.

Empyrean Series 3
Tehnike i metode mjerenja koje se mogu primijeniti na XRD uređaju omogućavaju njegovo korištenje u znanstveno istraživačkom radu u različitim područjima i poljima znanosti i industrije, bilo da je riječ o praćenju kvalitete sirovine, poluproizvoda i gotovih proizvoda u postojećim proizvodnim procesima ili razvoja novih proizvoda. Kemijska, prehrambena i farmaceutska industrija bi mogle imati značajan interes za primjenom ovakve opreme u njihovim poslovnim aktivnostima.

Uređaj za termofrezu
Koristi se za brzu i preciznu kvantifikaciju biomolekulskih interakcija. Ima široku primjenu u medicinskoj kemiji, biomedicini, farmaciji, kemijskoj tehnologiji i biotehnologiji.