PlayDrame najmanje u Splitu

07_06_2012 / 09:39h  |  Autor: Nela Tomić
PlayDrame najmanje u Splitu

Koliko je splitskoj javnosti važna kulturna scena grada pokazuje činjenica o odazivu na konferenciju za novinare koju je sazvalo predstavništvo kazališta PlayDrama.

Koliko je splitskoj javnosti važna kulturna scena grada pokazuje činjenica o odazivu na konferenciju za novinare koju je sazvalo predstavništvo kazališta PlayDrama. Na konferenciji nas je bilo svega troje novinara. - Zato je naša kulturna scena ovakva kava je - kazao je Elvis Bošnjak, umjetnički ravnatelj kazališta te dodao – no, to je neka druga priča.

O protekloj bogatoj kazališnoj sezoni i planovima za budućnost pričali su još i Marica Grgurinović i Ana Marija Fabijanić. Dakle, u sezoni 2011./12. kazalište je zabilježilo ukupno 61 program, od toga je odigrana 41 profesionalna predstava, 14 izvedbi Glumačkog studija, 5 radio drama te jedna promocija knjige. Kazalište PlayDrama djeluje u tri grada, a središte mu je u Splitu gdje je izvedeno najmanje profesionalnih predstava.

Iako se kazalište sa oko 70% samofinancira, to nije prepreka da u skoroj budućnosti izađu sa dva nova naslova. Naime, već 11. srpnja ćemo moći pogledati Ezopeju ili Putovanje prema djetetu, predstavu o jednoj obitelji koja (ne)komunicira preko ekrana te uz pomoć Eozopa i njegovih basni pokušava pronaći istinske vrijednosti života. U listopadu nas očekuje praizvedba Srce veće od ruku čiji je autor teksta sam Bošnjak

Uz profesionalni dio kazališta jako dobro kotira i Glumački studio  uz pomoć kojega se, već drugu godinu za redom, glumački razvijaju odrasli i djeca. Uz njihove javne satove, možete ih pratiti i na Radio Splitu te u seriji Larin izbor i filmu Sonja i bik. Važno je istaknuti da je od osam polaznika jedne grupe druge godine glumačkog studija četvero upisalo Akademiju dramskih umjetnosti. Svake akademske godine PlayDrama će otvarati svoja vrata novim polaznicima Glumačkog studija. Oni polaznici koji su završili prvu godinu prelaze u drugu i tako dalje te je otvorena mogućnost da zaigraju i u profesionalnim predstavama.

Najizvođenija profesionalna predstava u prošloj sezoni je Piccasso, u kojoj uz Elvisa Bošnjaka igra i glumica Lana Helena Hulenić dobitnica nagrade Ivo Fici za najbolju mladu glumicu do 28 godina na festivalu glumca u Vinkovcima. Predstavu možete pogledati 15. lipnja u Domu mladih s početkom u 20h, a predstava se igra u spomen na nedavno preminulog glumaca Antu Čedu Martinića pa je sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen obitelji glumca. Cijena ulaznice je 50 kn, a možete je rezervirati pozivom na 091 411 7770. Odazovite se i pokažite koliko veliko srce imate!