Pitaj? Ne skitaj

Pitaj? Ne skitaj

Pitaj? Ne skitaj! naziv je projekta u sklopu kojeg je nastalo anonimno e-savjetovalište namijenjeno mladima, gdje mogu poslati pitanja koja ih muče i dobiti odgovor.

Pitaj? Ne skitaj! naziv je projekta koji je nastao u suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije - Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti te profesora, učenika i stručnih suradnika Zdravstvene škole Split. Riječ je o anonimnom e-savjetovalištu namijenjenom mladima koje je s radom započelo u srpnju, a u kojemu mladi mogu postaviti pitanja koja ih tište te na njih dobiti odgovor. TIp... tiP... tAp! Napiši ako hoćeš!

Ukoliko svoj problem žele podijeliti s drugima, dobiveni savjeti bit će vidljivi u rubrici Pomažem sebi, pomažem drugima.

U potpunosti volonterski projekt međuvršnjačke pomoći

Tijekom praktične nastave provedene u Savjetovalištu za djecu i mlade na adresi Fra Luje Maruna 2/1 iz predmeta Mentalno zdravlje učenici su se upoznali s načinima rada ovog savjetovališta, fokusirali se na mogućnosti i važnost promicanja mentalnog zdravlja javno zdravstvenim pristupom. Uz pomoć stručnih suradnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, osmislili su i različite aktivnosti u kojima žele i mogu sudjelovati. Tako je nastalo ovo e-savjetovalište po jednoj od mnogih ideja učenika 4. razreda srednje Zdravstvene škole Split koji pohađaju program medicinske sestre/tehničari. Ovaj projekt međuvršnjačke pomoći u potpunosti je volonterski, a učenicima Zdravstvene škole pridružili su se i studenti FESB-a koji su izradili informatički program e-savjetovalište, dok su za vizualni identitet zaslužni učenici i profesori Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju Split.

- Mladi provode određeno vrijeme na mrežnim stranicama te im treba ponuditi korisne sadržaje koji će im olakšati i pomoći jednostavnije rješavati mladenačke dileme i probleme. Sami su predložili načine koji su suvremeni i dostupni svima te bi trebali uz postojeći rad Savjetovališta za djecu i mlade ponuditi i usluge e-savjetovališta - ispričala nam je Mirela Grbić, prof. defektolog, stručni suradnik na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo koja je koordinirala i organizirala navedene aktivnosti. Riječ je o najnovijem, ali ne i jedinom projektu ove Službe kada je riječ o zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja djece i mladih u koji su uključene različite odgojno-obrazovne i dr. institucije u županiji.


Projekt Pitaj? Ne skitaj! u cijelosti prati i podržava Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZJZ-a na čelu s voditeljem dr. med. Željkom Ključevićem spec. psihijatrom, koja je prošle godine pokrenula Facebook stranicu NE ovisni ĐIR čiji je cilj senzibilizirati javnost, skrenuti pozornost na projektne aktivnosti koje su usmjerene ka promicanju mentalnog zdravlja djece i mladih. Uređuju je također mladi suradnici i sudionici projektnih aktivnosti.

Od 2011.g.. aktivan je projekt Pretežno vedro, a cilj mu je da mladi izraze svoje osjećaje proaktivnim pristupom i multimedijalno (strip, fotografija, film, pisana riječ, likovno stvaralaštvo, scenski izraz, instalacije, izložbe...). Početkom ove kalendarske godine učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split izražavali su svoje misli dizajnirajući neobične šešire, dok su učenici Zdravstvene škole Split napravili izložbu šarenih plakata pod nazivom Misli koje vrludaju na kojima su napisali kako se oni nose s ugodnim i neugodnim osjećajima. Kakve su njihove misli možete pogledati ako „proskitate“ e-savjetovalištem! To ne bi trebalo propustiti! I zato pitaj, ne skitaj!

Info zona Facebook