Pisci u klupama

17_05_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: GKMM
Pisci u klupama

Gradska knjižnica Marka Marulića pokreće novi program namijenjen isključivo srednjoškolcima pod nazivom „Pisci u klupama“. U sklopu programa trudit će se osigurati susrete sa suvremenim hrvatskim autorima u mjesečnom ritmu, a prvi gost će biti Jasen Boko koji će se naći u klupi 20. svibnja u 17 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića pokreće novi program namijenjen isključivo srednjoškolcima pod nazivom „Pisci u klupama“ s ciljem privlačenja i zadržavanja mladih čitatelja, te poticanja čitalačkih navika u skladu s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja.

GKMM će se truditi osigurati susrete sa suvremenim hrvatskim autorima u mjesečnom ritmu namijenjene isključivo mladima. Učenici će sami moderirati i aktivno sudjelovali u programu i time od pasivnih promatrača postat će aktivni sudionici književnih susreta.

Prvi takav susret održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja u 17 sati u Središnjoj knjižnici GKMM kada će u goste doći Jasen Boko.

Da nije putovanja, Bokin životopis bio bi gotovo sasvim običan: studirao (diplomirani profesor književnosti i dramaturg), pisao, radio, objavljivao... Međutim, putovanja svijetom učinila su njegovu životnu priču zanimljivom. Radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao je Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Ima on i ozbiljni dio života. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent... Dramski tekstovi igrani su mu u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. Objavio je trinaest knjiga, od toga ih je pet (ili šest?) putopisnih, prevođen je na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za svoje pisanje zaslužio je niz nagrada, a najvažnije su Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012. za knjigu Tragovima Odiseja te Marin Držić za dramu O kupusu i bogovima 2010. Održao je stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu!), a njegove se knjige, kaže izdavač, dobro prodaju. Po zanimanju je, barem onom u duši - nomad.

Više informacija na Facebook stranici događaja.