Pirski pankeri najavljuju album

24_02_2016  |  Autor: KMaja  |  Foto: Vinko Miketek
Pirski pankeri najavljuju album

U opisu svoje glazbe bend će istaknuti i sintagme kao što su pirski punk, estradni heavy metal, duševni disco, domoljubni narodnjaci... Sila nečista prvi će album izdati u svibnju a najavili su ga singlom Mirjana.

Vole da se sportski oblače još od kraja 2008., ali tek će ove godine tu sklonost i službeno predstaviti širokoj javnosti – prvi album (pretežno) solinskog benda Sila nečista izlazi u svibnju a najavili su ga singlom Mirjana. Iza ove petorke turbulentno je glazbeno razdoblje u kojem je bilo više od pitanja sto, koliko ih je postavila Mirjana, ali izgleda da nedostatak vjere u svog muškarca kod protagonistice pjesme ipak nije bio utemeljen jer je bend u proteklih godinu dana zasukao rukave i prionuo punom parom, što je rezultiralo potpisivanjem ugovora za Croatia Records, i konačnim prestankom fluktuacija u članstvu – bend danas odlučno čine Frane Iz Omiša na mikrofonu, Gitak Legenda na jednoj od gitara, Inspektor Bore na drugoj, Drug Komesar na basu, i Nemanja Strašni na bubnju.

Mirjana i pirski punk

Od samih početaka ostali su vjerni balkanskoj školi power pastirskog rocka, kako ih je opisao Saša Antić, s tekstovima koji su na granici apsurda i neminovno izmame osmijeh članova publike koji nisu prezauzeti razbijanjem čaša. U opisu svoje glazbe bend će istaknuti i sintagme kao što su pirski punk, estradni heavy metal, duševni disco, domoljubni narodnjaci, kao glazbeni utjecaj navesti Magazin, a za rokerski prizvuk optužiti Dugme.

Možda se Mirjani sada ipak vratila vjera? – Ma ona je žensko, ako joj se i vratila, brzo će joj opet neki đava zasmetat, al nije ona kriva, takva se rodila – konstatira Frane iz Omiša čije putešestvije zabavljaju ostale članove pred svaku probu. – Uplaćujemo oklade oće li Frane iz Omiša u svon Fijatu uspit doć do Solina. Ako mu uspije, onda uđemo u garažu i sviramo – opisuje Komesar standardno druženje u garaži, koje redovito započinju roštiljom u režiji Nemanje Strašnog.

Ništa od stiskavca dog netko Gitku ne slomi srce

Demokracije kod pisanja pjesama u ovom bendu nema – za te je procese, kaže Inspektor Bore, zadužen Gitak Legenda, i dok njega ne zdesi neka ljubavna drama, neki teški krš i lom srca, teško da će publika od Sile nečiste dočekati stiskavac za odmor između energičnih pjesama koje pozivaju na skakutanje. – Stiskavac mora bit iz duše i srca slomljenoga – smatra Frane iz Omiša.

U publici preferiraju nježniji spol…


Kad smo već kod publike, bend – moramo istaknuti za sve one mladiće koji su se penjali na pozornicu i fizički se zbližavali sa članovima benda na Anti-Valentinovskom koncertu 13. veljače u O'Hare – preferira ipak nježniji spol u publici. – Volimo gledati ženski tip ljudi i njihov profil, jer tako dobro možemo uočit sve krivine, ali da ne ispadnemo zatucani, volimo ih gledat i odsprida i odzada – objašnjava Komesar.

Kromanjonci sa sentimentalnom crtom


Da čitatelji ne bi pomislili da Silu nečlistu pokreću isključivo kromanjonski nagoni – imaju i oni sentimentalnu crtu. Tako su srčano prepjevali Golubicu bijelu Mile Hrnića, a na kraju nastupa Frane iz Omiša je uz akustičnu gitaru prošao kroz niz pjesama Miše Kovača i bacio publiku u delirij. Kako uvijek ističu sklonost pjevačima i bendovima iz vremena kada je albume objavljivao Jugoton, a nastup u O'Hare im je otvorila lokalna legenda Johnny Gitara, nametnulo se logično pitanje – kad možemo očekivati duet i s kime? – Trenutno naš menađment pregovara sa više legendarnih pjevača, Peron Panjkovičen, su oba Nenada i Vetmon i Papićen, a mi intezivno radimo na novon hitu koji čemo ponudit – otkriva Frane iz Omiša.

Gitak Legenda pak priznaje da su članovi benda malo zašli u godine, ali srećom, prema svirci kojom su izrešetali posjetitelje u klubu O'Hara, stare ko kvasina – šta stariji to žešći. A sudeći prema reakciji publike na pjesmu kojom su zapečatili svirku, HM pobjeda, Iron Maiden ne trebaju daleko tražiti predgrupu za srpanjski koncert u Spaladiumu, tu, su, nadohvat, u prirodnoj metropoli regije, Solinu.