Petini mladih prijeti siromaštvo!

12_08_2013 / 14:01h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Željko Šunjić
Petini mladih prijeti siromaštvo!

Jedna petina mladih u Hrvatskoj u riziku je od siromaštva - upozorila je Mreža mladih hrvatske obilježavajući Međunarodni dana mladih performansom ispred zgrade Vlade na Markovom trgu.

Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, obilježila je Međunarodni dan mladih performansom ispred zgrade Vlade RH. Četiri mlade osobe bile su odjevene u zelenu majicu, a jedna u crvenu – time su upozorili da je jedna petina mladih u Hrvatskoj u riziku od siromaštva.

Statistike pokazuju kako je oko 20% ukupne populacije mladih u Hrvatskoj (koja broji oko 800 000 mladih) u povećanom riziku od siromaštva, odnosno svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj ili oko 150 tisuća. Također, stopa nezaposlenih mladih, prema statistikama HZZ-a, još uvijek je izrazito visoka, među najvišima u zemljama EU, tj. iznosi oko 115 tisuća registriranih nezaposlenih mladih – ističe MMH.

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da mladi slabijeg imovinskog stanja imaju upravo zbog toga i smanjenu šansu za zaposlenje, velik broj mladih se nalazi u začaranom krugu slabog imovinskog stanja, smanjenih prilika za zaposlenje te time uopće smanjenih prilika za vlastitu autonomiju. Autonomija mladih podrazumijeva da mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma, da se zapošljavaju, da zasnivaju obitelj ukoliko to žele, da se stambeno zbrinjavaju te da dostojanstveno ostvare prijelaz u svijet odraslih, a što je mladima u Hrvatskoj otežano, da ne kažemo onemogućeno. Također, iz istih razloga, mladi nemaju ni mogućnosti tražiti zaposlenje izvan države, tj. i taj izbor im je oduzet – zaključili su u obraćanju javnosti te upozorili da se položaju mladih u RH još uvijek sne pristupa sustavno, strateški ni s vizijom budućnosti.