Ples, istraživanje i eksperimenti

17_11_2012 / 10:50h
Ples, istraživanje i eksperimenti

Ljubitelje plesa, istraživanja i eksperimenta u amfiteatar Doma mladih u razdoblju od 21. do 30. studenog privući će peto izdanje XONTAKT-a. Dio programa koji se odnosi na plesnu filmsku produkciju i prezentaciju donosi i priču o pripremama mladih gimnastičarki za najveću koreografiju na svijetu.

Ljubitelje plesa, istraživanja i eksperimenta u amfiteatar Doma mladih u razdoblju od 21. do 30. studenog privući će peto izdanje XONTAKT-a. Trodnevni niz filmova u dijelu programa koji se odnosi na plesnu filmsku produkciju i prezentaciju, XONTAKT DFV, započinje 21. studenog sa A state of mind (2004.), dokumentarcem Daniela Gordona koji donosi priču o pripremama mladih gimnastičarki za mass games u Pjongjangu. Sljedećega dana predstaviti će se tri splitska autora: Sunčica Fradelić sa Tabula rasa, Tamara Bilankov sa Pokret te Ivan Perić sa Ovo nema nigdi, a posljednji dan tog dijela programa, 23. studenog, donosi izbor od 10 novih europskih plesnih videa.

IKS festival, dio programa koji ove godine prelazi u festivalsku formu, u amfiteatar donosi čak sedam izvedbi. Institut za katastrofu i kaos (Selma Banich, Deana Gobac, Nataša Govedić, Roberta Milevoj i Iva Nerina Sibila) svoj projekt Divna divna divna katastrofa započinje 23. studenog radionicom u Domu mladih na koju pozivaju aktere nezavisne splitske scene da podijele priče o katastrofi, preživljavanju i dostojanstvu, a predstavit će ga 24. studenog na pozornici amfiteatra Doma. Splitski plesni kolektiv Teatarodsoli sljedećeg će dana u Dom donijeti Samo pokretanje, a Roberta Milevoj će, uz video projekcije Matije Debeljuha, 26. studenog izvesti predstavu Roberta, Roberta u kojoj umjetnica prikazuje emocije prema vlastitom tijelu, koreografirajući svakodnevne pokrete i misli. Zatim ćemo ponovo imati priliku gledati Alena Čelića i njegov hvaljeni Hotel memorial, dok 27. studenog stižu Zastoji koreografkinja Sandre Banić Naumovski, Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec. Work in progress Žaka Valenta pod nazivom Umjetnost kao dijagnoza ili dijagnoza umjetnosti bit će izveden 28. studenog, a dan prije službenog zatvaranje festivala Sanja Tropp Frühwald, uz pomoć gosta, Saše Antića, izvesti će Something to do with death.

Osim filmova i izvedbi, XONTAKT donosi predavanje Zvonimira Pernaića pod nazivom Načela suvremenih fizikalnih teorija s primjenom na kazalište i kazališnu kritiku, te radionicu plesne kritike Ive Nerine Sible, pod nazivom Kako pisati i govoriti o plesu?

www.xontakt.org