5 godina Prijatelja!

13_07_2016  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: Prijatelj
5 godina Prijatelja!

- Radili smo puno s djecom i mladima, šetali tuđim cipelama i kolicima, gerilski upozoravali na probleme mladih, otvorili kućicu Prijatelj na Marjanu i borili se za Dječji grad... Dođite s nama proslaviti 5. rođendan - poziva ekipa udruge Prijatelj.

Udruga mladih Prijatelj poziva sve Prijatelje i prijatelje Prijatelja da 15. srpnja u Chillton baru (Jadranska 1, Split) proslave s njima peti rođendan.
- Radili smo puno s djecom i mladima, šetali tuđim cipelama i kolicima, gerilski upozoravali na probleme mladih, otvorili kućicu Prijatelj na Marjanu i borili se za Dječji grad, realizirali humanitarne koncerte, turnire i akcije, sve volonterski i s puno energije i volje.
Pet godina je iza nas, a tko zna koliko nas još čeka… Dođite s nama proslaviti 5. rođendan, svi prijateljski raspoloženi su dobrodošli – poručuje ekipa.

Priča je započela 2001. - potragom za prijateljima

Priča Prijatelja započela je davno prije osnutka Udruge, još 2001. kada se mlada ekipa, željna promjena i poboljšanja u svome gradu, okupila u volonterski tim u Obiteljskom centru Splitsko-dalmatinske županije. Ideja je krenula od velikih entuzijasta, kao što je Sretna Vrdoljak Roguljić, koji su se angažirali kako bi djeci Splita najranjivije doba – djetinjstvo, učinili najsretnijim.

Angažman je bio jednostavan – tražio se prijatelj! Djeci koja su usamljena, djeci koja su zanemarena, djeci s problemima u ponašanju, djeci koja su samo tužna. Iz običnog, spontanog druženja razvilo se prijateljstvo, razvila se vizija, razvila se priča koja traje.

Individualna podrška djeci putem programa Prijatelj, pomoć u učenju, motivacijske radionice, mnogobrojni izleti i aktivnosti na otvorenom s djecom, izgradnja dječjeg igrališta – samo su neke od aktivnosti koje su volonteri Obiteljskog centra godinama organizirali.

Oživjeli su Dječji grad na Marjanu


Druženjem i igrom s djecom volonteri su odlučili djeci pokloniti mjesto za igru kakvo su sami imali, mjesto u prirodi, u srcu grada. Odlučili su oživjeti Dječji grad na Marjanu. Na mjesto stare, napuštene i devastirane kućice, volonteri i djeca su 2007. godine, podigli novu, šarenu kućicu koja je dobila ime Prijatelj. Godinama iza vodili su bitku s gradskim vlastima, a istovremeno neprestano radili akcije na Marjanu, među kojima je i akcija 3 dana Marjana u kojoj je sudjelovalo preko 400 djece u igrama, sportskim i rekreativnim aktivnostima. Iako nikada nije ostvaren njihov san o podizanju Dječjeg grada kakav je nekoć bio, ipak se na mjestu nekadašnje dječje bajke nešto pomaknulo na bolje.

2011.: službeni početak

S vremenom se pojavila želja za osnivanjem Udruge i na ljeto 2011. sastanak je organiziran, Statut je napisan, a ime Udruge od početka je bilo jasno – Prijatelj. Osnutkom udruge Prijatelj širi djelovanje i na mlade, pa se intenzivno posvećuje vršnjačkim edukacijama, radionicama s mladima, poticanju aktivizma i volonterstva.

Aktivizmom za prava osoba s invaliditetom


U jednom od projekata, I mi smo tu, volonteri Prijatelja posvetili su se mladima s invaliditetom i njihovim potrebama i problemima. Istražuju (ne)pristupačnost prostora, organiziraju simbolički Đir invalidskim kolicima u kojima su pozvali građane da na nekoliko minuta i sami pokušaju biti u tuđoj koži.

Tijekom kampanje za gradonačelnika Splita, u suradnji s Info zonom i Udrugom osoba s invaliditetom Split, organizirali su akciju A’mo vanka u kolicima u kojoj se desetero kandidata/kandidatkinja znojilo pokušavajući u invalidskim kolicima obaviti najjednostavniji zadatak.

Nakon što su se prava mladih s invaliditetom i dalje zanemarivala i situacija se nije mijenjala, Prijatelj je organizirao gerilsku akciju Nema invalida u Splitu u kojoj na jedanaest lokacija javne površine postavlja provokativne natpise (npr. javni wc – Invalidima nije priša, njima se ne piša, ribarnica – Invalidi ne jedu ribu…). Uslijedila je akcija Pazi! Klizav stih! posvećena istoj marginaliziranoj skupini, kao i mnogi okrugli stolovi i javne tribine o pravima i potrebama mladih s invaliditetom.

Prijatelj je napravio i Korak za Mihu

Tijekom pet godina rada, osim kontinuirane borbe za marginalizirane skupine djece i mladih, pomogli su u akciji Korak za Mihu, jednom dječaku da hoda i ostvari svoj najveći dječački san – igra nogomet, pružili podršku djeci iz udomiteljskih obitelji u akciji Ima sreće za sve s Centrom za socijalnu skrb, pomagali svima za koje su znali da im je pomoć potrebna, te cijelo vrijeme iznova nalazili potrebnu energiju.

Priča se nastavlja, iako bez prostora za rad


Udruga mladih Prijatelj u pet godina volonterskog rada nije uspjela dobiti prostor za rad, pa akcije i projekte osmišljava po zidićima i kafićima, dio prijavljenih projekata nije prošao jer imaju samo volontere a ne i zaposlene osobe, a te iste volontere još uvijek pitaju zašto troše vrijeme na volontiranje. Usprkos svemu, i dalje volontiraju, i dalje se trude, i to što rade, rade s guštom i osmijehom.