Upoznajte Park znanosti

15_09_2014 / 01:17h  |  Autor: KMaja  |  Foto: www.parkznanosti.com
Upoznajte Park znanosti

– Nakon posjete jednom svjetskom znanstvenom parku oduševio me način prenašanja znanja na zabavan i interaktivan način. Sam sebi sam obećao da ću makar za sebe i svoje najdraže napraviti bar jedan eksponat – kaže Luka Veverec, autor projekta.

Teoriju je najlakše usvojiti kada ju se demonstrira u praksi – a hrvatski su učenici, prema OECD-ova PISA istraživanju iz 2012., upravo u praktičnoj primjeni naučene „teorije“ daleko ispod prosjeka. Osnove matematike i fizike su učili u školi svi, ali koliko učenika (i studenata) je, osim što je nabubetalo formulu, stvarno i razumjelo što znači primjerice valna priroda zvuka, očuvanje količine gibanja ili Pitagorin poučak?

Odgovore na ta pitanja, te dublje razumijevanje svijeta oko nas mogao bi im pružiti zanimljivi projekt Park znanosti, koji je pokrenuo Luka Veverec iz svog vrta u Oroslavju.

– Putovanje nakon prestanka radnog odnosa – radio sam u struci kao diplomirani inženjer građevine – pokazalo se ključnim za ideju kao i pokretanje projekta. Nakon posjete jednom svjetskom znanstvenom parku oduševio me način prenašanja znanja na zabavan, interaktivan, nadasve interesantan način. Po povratku, počeo sam svakodnevno proučavati slične stvari – vratio sam se u osnovne, srednjoškolske i fakultetske knjige fizike i sam sebi obećao da ću makar za sebe i svoje najdraže napraviti bar jedan eksponat, kako bi i njima pružio priliku da uživaju u tome – objašnjava Luka.

Kada je shvatio da cijele dane provodi u proučavanju, crtanju, osmišljavanju i razradi eksponata, odlučio se, kaže, na još ozbiljniji pristup, kompletirao nacrte, našao izvođače i zajedno s njima usavršio prvi eksponat koji je nazvao Zvučna zrcala. – Od ideje do realizacije prošlo je cca sedam mjeseci. Završenu igračku sam postavio u svojem dvorištu i pozvao prijatelje da se i sami uvjere u atraktivnosti eksponata koji omogućuje da dvije osobe međusobno razgovaraju šaptom na udaljenosti od 30 metara! Kad sam vidio smijeh, radost i oduševljenje izvedenim znao sam da sam na pravom putu – prisjeća se Luka.

Na projektu neprekidno radi već punih 15 mjeseci i svakodnevno ulaže vrijeme i vlastita novčana sredstva kako bi osmislio, usavršio i izveo nove, zanimljive eksponate koje zatim prezentira potencijalnim investitorima. Uz njega, u poslove oko projekta uključeno je još pedesetak ljudi – njegovi prijatelji, poznanici, bivši kolege s faxa – inženjerke/inženjeri fizike, kemije, strojarstva, elektrotehnike; profesorice/profesori geografije, matematike, psihologije, inženjeri građevine, arhitekti, dizajneri, računalni stručnjaci ...

Do sada je osmišljeno 20 eksponata različite kompleksnosti, od čega ih je 14 prezentirano na web stranici projekta.

– Većina uređaja je sigurna za samostalno korištenje i prilikom izrade eksponata vodilo se računa o zaštiti kod korištenja, no za određene eksponate potrebno osigurati nadzor kod korištenja – kaže Luka i dodaje da je uz svaki od eksponata predviđen info stup sa pripadajućom dizajniranom opisnom tablom na kojoj je objašnjeno kako i zašto pojedini uređaj funkcionira. Naglasio je da je održavanje eksponata isto kao i kod sprava koje se koriste na dječjim igralištima.

– Cilj projekta je oplemeniti površine: parkove, trgove, šetnice, škole, vrtiće, šetnice kao i obogatiti turističku ponudu zajednice interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Na taj način približiti, zainteresirati sve, a posebice najmlađe na traženje odgovora kako i zašto pojedini eksponat funkcionira – ističe Luka. – Kako svaki i najmanji grad ili općina imaju dječja igrališta, ne vidim razloga da se ona ne oplemene i upotpune ovim zabavno-edukativnim sadržajem – zaključuje on.


Glazbena ograda je jedinstvena u svijetu

– Odaziv potencijalnih investitora u Hrvatskoj je zadovoljavajući i nadam se skoroj realizaciji i postavi eksponata, također su ostvareni i kontakti s gradovima iz zemalja EU i za sada je primljeno dvadesetak upita – kaže Luka.
Dodaje da ovakvi projekti nisu nepoznanica u svijetu, no ponosno ističe da je Glazbena ograda jedinstvena u svijetu. To je eksponat koji se sastoji od 30 precizno izvedenih melodijskih cijevi, te lupkajući svaku cijev jednom - korisnik u hodu odsvira Bethowenovu Odu radosti - EU himnu.

U trajnoj pripremi su novi, zanimljivi eksponati, a sve do sada prezentirane eksponate – Glazbena ograda, Zvučna zrcala, Labirint ogledala,Spirala adaptacije, Impulsno njihalo, Ljudski sunčani sat, Diskovi inercije, Šetnja sunčevim sustavom, Prugasto ogledalo, Periskop, Divovski ksilofon, Tekući Pitagora, Crtić vrrtić te Drvena harmonika potražite na web i Fb stranici projekta.