Morali su krenuti na turneju

30_06_2013 / 03:21h  |  Autor: Marja Radić
Morali su krenuti na turneju

- Shvatili smo da mi sami moramo biti ti koji će nešto pokrenuti. Za sve studente glume nema dovoljno posla i u tom će pozivu opstati samo najbolji i najsposobniji - objašnjava student koji je s kolegama organizirao turneju s predstavom Mizantrop.

Uvijek je vrijedno pozornosti i svake pohvale kada mladi ljudi odluče nešto napraviti sami. Zato smo razgovarali s Paškom Vukasovićem, studentom druge godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, koji je zajedno sa svojim kolegama organizirao jadransku turneju predstave Mizantrop Jeana Baptista Molierea. Zanimalo nas je što ih je potaklo na taj korak i zašto su odabrali baš tu predstavu.

- Mogućnosti za glumce jako su loše, ali unatoč tome svi mi imamo nadu i ona je ta koja nas drži i gura naprijed na putu prema ostvarenju naših ciljeva. Rad izvan Hrvatske stoji kao realna opcija, ali bi iskreno bio najsretniji čovjek na svijetu kada bih se glumom mogao uspješno baviti u svojoj domovini i kada bih mogao doprinijeti poboljšavanju uvjeta u svojoj zemlji – započinje priču Paško ne krijući nadu da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju dugoročno donijeti pozitivne pomake.

- Shvatili smo da mi sami moramo biti ti koji će nešto pokrenuti, a onda nam u pomoć po potrebi dolaze i naši profesori. Svaki projekt koji je pokrenut od strane mladih, bilo studenata ili tek diplomiranih glumaca, hvale je vrijedan projekt. Svima je poznata floskula stanje u državi je loše, a u umjetnosti je još teže. Realnost je takva da za sve studente glume nema dovoljno posla i da će u tom pozivu opstati samo najbolji i najsposobniji – rezonira Paško ističući da tijekom studija, dok uče, nemaju veliku mogućnost angažiranja i da se teško probiti na postojeću scenu.

- Priča o turneji krenula je od ideje da sami sebi pokušamo organizirati nekoliko nastupa izvan našeg studija da bi mogli doživjeti i reakcije drugačije publike i na taj način stjecati prijeko potrebno iskustvo za naš budući glumački poziv. Predstava je jako aktualna premda je samu dramu Moliere napisao prije skoro 400 godina. Govori o neuklapanju glavnog lika u društvo i njegovoj nakani da svima otvoreno kaže što misli o njima – objašnjava Paško napominjući da je komad odabrala njihova profesorica Franka Perković te da su ipak morali kratiti neke dijelove originalnog teksta.

Organizaciju turneje pokušali su što više preuzeti na sebe, ali su im podršku pružili i profesori i djelatnici Akademije koji imaju više iskustva pa ipak bolje znaju predvidjeti moguće probleme pri tehničkoj realizaciji gostovanja.

Jadranska turnejaod Krka do Korčule u samo devet dana

Predstava, po žanru komedija karaktera, nastala je prema djelu Mizantrop koje je napisao poznati svjetski klasicist -J.B.P. Moliere. Riječ je zapravo o ispitu iz predmeta Gluma II studenata četvrtog semestra studija glume Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz studenta oblikovanja svjetla Petra Strmečkog, u predstavi sudjeluje šest glumaca: Tina Orlandini, Kruno Bakota, Matija Šakoronja, Mateo Videk, Paško Vukasović te Luca Anić i Lukrecija Tudor koje su u alternaciji. Uz potonje, odabirom kostima svoj doprinos ovom volonterskom projektu dale su i studentice zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. 

U planu je osam izvedbi u osam gradova u samo devet dana. Nakon Baške na Krku 02.07., Kaštel Gomilice 03.07. i Komiže 04.07. turneja se 05.07. nastavlja u Bolu (21:30), zatim idućeg dana u Skradinu (21:00) na Trgu Male Gospe, potom 07.07. u Supetru (21:30) na ljetnoj sceni, 09.07. u Trogiru (21:00) u kuli Kamerlengo te 10.07. u Korčuli (21:00) u Domu kulture. U većini mjesta ulaz je besplatan, a ako negdje od vas i zatraže ulaznicu za nju nećete platiti više od dvadesetak kuna.