Otok u Ljetnom kinu

18_07_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: ROOM 100
Otok u Ljetnom kinu

Otok je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Predstava će se izvesti 22. i 24. srpnja 2019. u 21:30 u Ljetnom kinu Bačvice.

22. i 24. srpnja 2019. u 21:30 u Ljetnom kinu Bačvice biti će izvedena predstava "Otok" Ivane Vuković, u režiji Helene Petković.

Ivana Vuković, rođena u Splitu 1992. godine, ovogodišnja je dobitnica treće nagrade "Marin Držić" za tekst "55 kvadrata". Ivana piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Trenutno je angažirana kao autorica teksta i dramaturginja na predstavi ''Dijete našeg vremena'' u produkciji PlayDrame te kao autorica adaptacije romana ''Lažeš, Melita'' za istoimenu predstavu u GKL Split.

Helena Petković, rođena u Splitu 1986. godine, režirala je predstave u HNK Zagreb (“Pigmalion” G.B. Shawa, “U znaku Vage / Karneval” Ane Tonković Dolenčić prema noveli Ranka Marinkovića), GK Žar ptica (“Janko i čarobni grah” Marijane Nole, “Kako živi Antuntun” prema pjesmi Grigora Viteza), Teatru &td (“Radio Kundera” Vedrane Klepice), Teatro stabile del Friuli Venezia Giulia – Il Rossetti u Trstu (“Doktor šuster” Dušana Kovačevića), HNK Varaždin (“Malograđani” Maksima Gorkoga), Kazalištu Marina Držića (“Adam i Eva” Miroslava Krleže) i drugdje. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu angažirana je kao vanjska suradnica- umjetnička asistentica na Odsjeku za kazališnu i radijsku režiju.

Otok je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Ljubavni odnos u Otoku propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan.

Poetičnost srednjodalmatinskog dijalekta korištena je da se jasnije dočara ujedno magičan i okrutan prostor Mediterana, otočka izolacija s koje se ne može baš otići u bilo kojem trenutku, prostor na kojem su emocije potencirane, bilo u dobrom ili lošem smislu, i nerijetko neizdržive.

Otok funkcionira kao metafora zamišljenog prostora njihovog odnosa, oslanjajući se na ono što otoci, posebno jadranski jesu – nužno izolirani od ostatka svijeta i prisiljeni kreirati vlastite mikrosvjetove sa svojim pomaknutim, izmještenim pravilima često nejasnima i smiješnima došljacima.

''Otok'' je predstavljen na Malim noćnim čitanjima 2016., objavljen u časopisu ''Kazalište'' 2017., iste godine je i emitiran kao radio – drama u programu Radio igre HR3, a 19. lipnja 2019. je praizveden u Gradskom kazalištu ''Trešnja'' u Zagrebu.

Ulaznice po cijeni od 35,00 HRK mogu se kupiti na blagajni. Više informacija na Facebbok stranici događaja.

Autorski tim projekta:

Uloge: Karla Brbić (Mila), Silvio Mumelaš (Julije)
Režija: Helena Petković
Dramaturgija: Nina Gojić
Dizajn programskih materijala: Marko Dajak
Produkcija: u.o. Thearte, Ivana Vuković, Ana Sikavica
Distribucija: ROOM 100

Predstava je nastala uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Izvedbe u Ljetnom kinu Bačvice realiziraju se u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" i Festivalom mediteranskog filma Split.