Otkrij Europu

30_04_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: europa.eu
Otkrij Europu

Ako imaš 18 godina i građanin si Europske unije pripremi se za istraživanje Europe! Vrijeme je za novi krug inicijative Europske unije – DiscoverEU. Novi krug prijava trajat će od 2. do 16. svibnja.

Vrijeme je za novi krug inicijative Europske unije – DiscoverEU. Ako imaš 18 godina i građanin si Europske unije pripremi se za istraživanje Europe! Novi krug prijava trajat će od 2. do 16. svibnja.

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i beskrajnu raznolikost njezinih gradova. Na tom ćeš putovanju moći upoznati druge putnike, osamostaliti se i osjetiti svoj europski identitet. Mladi se mogu prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine, a Europska unija odabrane će nagraditi putnim propusnicama.

U 2018. u Hrvatskoj je bilo ukupno 2180 prijava, a dodijeljeno je 299 karata. Sljedeći krug prijava trajat će od 2. svibnja 2019. u 12 sati do 16. svibnja 2019. u 12 sati (prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu). Na dan otvaranja prijava na ovoj će se stranici pojaviti gumb „Prijavi se”! U ovom krugu podijelit će se 160 karata u Hrvatskoj.

Prijaviti se mogu kandidati rođeni između 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001. (uključujući te datume), koji imaju državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke. Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

Možeš putovati sam ili s prijateljima. U skupini može biti do 5 sudionika. Osim toga, možeš organizirati susrete i kombinirati planove putovanja s drugima koji su dobili putne propusnice! Za to ti može pomoći grupa DiscoverEU na Facebooku. Uključi se u grupu i poveži s drugim sudionicima!

Kad postaneš ambasador inicijative DiscoverEU, htjeli bismo da i drugi čuju kako ti je bilo na putovanju. Svoju priču možeš podijeliti na društvenim mrežama, poput Instagrama, Facebooka ili Twittera, i označiti je s #DiscoverEU. Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade. Za inspiraciju možeš pogledati fotografije i videozapise iz prethodnih krugova.

Više informacija na europa.eu.