Mladi su na udaru otpuštanja

13_03_2012 / 19:01h
Mladi su na udaru otpuštanja

Nerazmjerno težak teret otpuštanja preko 24 tisuće osoba koje su u javnom sektoru zaposlene na određeno vrijeme u najvećoj mjeri će snositi mladi ljudi – ističe Mreža mladih Hrvatske u otvorenom pismu Vladi.

Mreža mladih Hrvatske reagirala je otvorenim pismom Vladi na najave otpuštanja preko 24 tisuće osoba koje su u javnom sektoru zaposlene na određeno vrijeme prvenstveno ističući da će nerazmjerno težak teret ovakvog pristupa redukciji troškova (ponovno) u najvećoj mjeri snositi mladi ljudi.

Jasni pokazatelji ukazuju na činjenicu kako je Republika Hrvatska u samom europskom vrhu po stopi nezaposlenosti mladih, o čemu su već pisali i značajni strani mediji. S druge strane, podaci Eurostata nedvosmisleno ukazuju na činjenicu kako su mlade osobe u Republici Hrvatskoj bitno češće zaposlene putem ugovora na određeno vrijeme. Primjerice, u drugom kvartalu 2011. nešto manje od 47% osoba u dobi od 15 do 24 godine zaposleno je putem ugovora na određeno vrijeme. Za usporedbu, u istom razdoblju zaposlenih u populaciji od 25 do 64 godine posredstvom takvog tipa ugovora je bilo nešto malo više od 10% - ističu u MMH upozoravajući da bi Vlada najavljenim potezima mogla indirektno provoditi diskriminaciju po dobi.

U otvorenom pismu kojeg je potpisalo i deset organizacija civilnoga društva napominju i da je ovakav pristup neracionalan i s organizacijskog aspekta jer ne uvažava radno opterećenje pojedinih dijelova javnog sektora. Također, skrenuli su pozornost i na činjenicu da su brojni zaposlenici i zaposlenice koji su tijekom protekle dvije godine zaposleni u javnom sektoru putem ugovora na određeno vrijeme angažirani na projektima financiranim iz sredstava Europske unije te bi se njihovim otpuštanjem odrekli značajnog dijela zaposlenika koji su u proteklom razdoblju razvili kompetencije potrebne za povlačenje i administraciju EU sredstava.

- Svjesni smo da Vladu RH u narednom razdoblju očekuje niz teških i nepopularnih odluka, međutim želimo podsjetiti da i u tim odlukama Vlada prije svega treba štititi svoje građane i građanke te bi joj to trebala biti osnovna zadaća - stoji u zaključku otvorenog pisma.