Osam pivskih priča

Osam pivskih priča

Što god tvrdile priče sa zidića, proizvođači tvrde da se isto pivo toči i u bačve i u limenke i u boce, a razlika u okusu može bit zbog starosti piva, utjecaja svjetlosti ili loše isprane čaša nakon pranja.

U četvrtak je Karlovačka pivovara u Splitu organizirala degustacija piva Zipfer Pils, Karlovačko, Heineken, Karlovačko Radler grejp, Edelweiss Snowfresh, Gösser Dark, Żywiec Porter i Desperados. Osim da je pri kušanju, za razliku od kušanja vina, pivo potrebno progutati, posjetitelji su mogli naučiti još neke zanimljivosti…

Što god tvrdile priče sa zidića, proizvođači tvrde da se isto pivo toči i u bačve i u limenke i u boce, a razlika u okusu može bit zbog starosti piva (brže stari u bačvama, nego u bocama), utjecaja svjetlosti (najbolje je skladištenje u limenkama) ili loše isprane čaša nakon pranja. Suprotno uvriježenim mišljenjima, pivo ne deblja jer ima malu kaloričnu vrijednost, ali zato otvara apetit.

U vječnom rivalstvu s vinom pivopije će se boriti argumentima da danas postoji oko 40 tisuća vrsta piva koja se mogu kombinirati s različitim okusima hrane te da je spajanje njihovih sirovina prava umjetnost koju su pivski majstori dugo godina tajili kao strogu čuvanu tajnu. Malo je poznata i činjenica da su još Sumerani varili pivo i da je ono imalo važnu ulogu u njihovom društvu.

Info zona Facebook