Orlando je krenuo zbog svirki

20_02_2014 / 12:00h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Orlando
 Orlando je krenuo zbog svirki

Orlando je nastao 1999. godine iz čiste potrebe za prostorom za vježbanje i svirku, a danas koordinira prvim informativnim centrom za mlade u Dubrovačko-neretvenskoj županiji te ima vrlo važnu ulogu u kreiranju strategija prema mladima...

U gradu u kojem nema prostora za razvoj i osnaživanje nezavisne kulturne scene pojavit će se subkulture sklone devijantnom ponašanju u kojima će mladi koji još nemaju vlastiti identitet potražiti utočište – iskustvo je to Siniše Dragutinovića, voditelja dubrovačke Udruge mladih Orlando.

Orlando je nastao iz potrebe za prostorom za vježbanje i svirku

Udruga je kroz svoju povijest imala uspona i padova, a danas je proaktivna – koordinira prvim informativnim centrom za mlade u Dubrovačko-neretvenskoj županiji te ima vrlo važnu ulogu u kreiranju strategija prema mladima na lokalnoj razini. Siniša nam je objasnio kako su došli do današnje pozicije. – Orlando je nastao 1999. godine iz čiste potrebe za prostorom za vježbanje i svirku. Prve dvije godine djelovanja bazirali su se na svirkama i multimedijalnim događanjima, prije nego što se prvi koordinacijski tim raspao. U Orlandovoj je produkciji objavljen prvi kompilacijski CD dubrovačke nezavisne glazbene scene U.M.O. Bolnica – započinje Siniša. Mladi su na korištenje dobili napušteni prostor u vlasništvu bolnice pod uvjetom da ga očiste i koriste u skladu sa statutom Udruge, a zanimljivost je da je dopuštenje potpisao upravo sadašnji gradonačelnik Dubrovnika, u funkciji ravnatelja Opće bolnice koju je tada obnašao.

Povećana participacija mladih temelj je zdrave budućnosti

Siniša se u rad Orlanda aktivno uključio 2003. godine te je s novom ekipom pokrenuo festival Re-Akcija koji se održava od 2005. godine. Nakon nesuglasica o ciljevima i budućem djelovanju Udruge, 2006. godine odlazi.
– Orlando je 2010., kad sam se vratio, bio u jako lošem stanju, i opet smo, kao i 2003., imali problem s devijantnim ponašanjem i subkulturnim skupinama. To iskustvo natjeralo me da se unutar udruge počnem baviti socijalnom politikom, kako bi se barem smanjile devijacije među mladima – objašnjava Siniša. – Počeli smo raditi ono što je politika trebala učiniti prije dvadeset godina – strategije prema mladima, baze podataka, analizu, stanje, potrebe... Upoznavanje s legislativom socijalne politike, umrežavanje, te ono najvažnije, povećana participacija mladih temelji su zdrave budućnosti – dodaje.

Trebali smo dobiti EU projekt da nas shvate ozbiljno

Orlando se bavi socijalnom politikom u širem smislu, od organizacije punk koncerata do stipendija, te su se za njegovo djelovanje s vremenom zainteresirale ključne udruge i institucije, prepoznavši kadar koji ostvaruje rezultate. – Trebali smo dobiti EU projekt da bi nas shvatili ozbiljno – komentira Siniša. Projekt je Youth Adrinet u sklopu kojega je u rujnu otvoren Informadur. – Priča oko informativnog centra je motivacija za daljni rad, i način da očuvamo Orlando i bavimo se stvarima koje nas dodatno zanimaju: produkcija, glazba, film književnost... Realizacijom europskog projekta Youth Adrinet Udruga mladih Orlando će učvrstiti svoju poziciju i održivost u segmentu politike prema mladima – objašnjava Siniša, pri tom ne odustajući od reanimacije dubrovačke nezavisne kulturne i produkcijske scene. Članstvo je u udruzi besplatno, korištenje prostora za probe također; naplaćuje se, kaže, samo pivo. Klub nudi program kakav nema u Dubrovniku ni na jednom drugom mjestu, te odgaja novu generaciju publike koja će znati prepoznati i cijeniti kvalitetu. – Orlando se bori protiv konzumerizma u umjetnosti – ističe Siniša.

Anamneza, dijagnoza, terapije i nuspojave definirane politike prema mladima

Krajem 2013. godine organizirana je četverodnevna radna tribina Kvadroskopija, dio Radnog paketa 5 projekta Youth Adrinet, koja je analitički pristupila temi Razvojni kapacitet socijalne politike prema mladima grada Dubrovnika u 2014. Počevši od anamneze – društvenog života mladih u gradu Dubrovniku – preko dijagnoze (društvene potrebe mladih) i terapije (provedbene aktivnosti), do nuspojava koje će se tek dogoditi nakon donošenja dokumenta o Razvojnoj strategiji socijalne politike prema mladima grada Dubrovnika za 2014. godinu, u radionicama i tribinama sudjelovale su relevantne institucije i udruge na području skrbi o mladima.

Orlandovo izdavaštvo - natječaj za kratku priču

U niz Orlandovih djelatnosti ubraja se i izdavaštvo. Na promociji ilustrirane zbirke 14 kratkih priča pod nazivom Očitovanja, održanoj krajem prošle godine, najavljen je novi natječaj za kratku priču, ovoga puta u žanru fantastike, koji traje do 1. travnja. Više detalja potražite na linku.