NUS te preispituje već na ulazu

23_04_2014 / 23:37h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Željko Šunjić
NUS te preispituje već na ulazu

U splitskom Domu mladih otvoren je treći NUS – festival suvremene umjetnosti. Dio NUS-ove posebnosti jest i interaktivnost pa je tako i ove godine prvi interaktivni dio izložbe posjetitelje dočekao na samom ulazu u izložbeni prostor.

U utorak navečer u splitskom Domu mladih otvoren je treći NUS – festival suvremene umjetnosti. Ovogodišnja je tema festivala O za osmijeh i, iako ima jednostavnu pozitivnu konotaciju, iza nje se krije koncept koji, kao i uvijek do sada, preispituje i pojedinca i društvo.

Dio NUS-ove posebnosti jest i interaktivnost pa je tako i ove godine prvi interaktivni dio izložbe posjetitelje dočekao na samom ulazu u izložbeni prostor, na kojem se nalazi tlocrt Doma mladih s brojevima koji predstavljaju poziciju radova u prostoru. Tlocrt je dio igrice koja posjetitelje motivira da budu aktivni sudionici izložbe i dožive njezin koncept razgledavajući radove po redu. Na taj način posjetitelji prolaze kroz teme trenutnog stanja u društvu do potencijalnog rješenja problema. Izložba se može pogledati do 29.04. svaki dan od 10 do 20 sati.

Na otvorenju su posjetitelji, pored izloženih radova umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, imali priliku vidjeti i performanse te happening Efre Avile koji je konopima povezao 13 parova iz publike i dao im zadatak da se razdvoje bez da koriste silu ili odvezivanje konopa oko zglobova ruku. Na taj je način napravljena živa skulptura od osoba prisutnih na izložbi, koji su pri razdvajanju trebali umjesto dvovrijednosnog načina razmišljanja, koji nudi dva moguća rješenja: DA ili NE, uključiti i i treću mogućnost - MOŽDA. - Uspijemo li uključiti ovo MOŽDA u način razmišljanja i rješavanja problema, doći ćemo do spoznaje da je rješenje tu, da izlaz uvijek postoji, samo ga treba promisliti. – poručuje Efra.

Petra Pletikos i Kristina Pongrac posjetiteljima su pokazale kako se igra njihova igrica Twoing - način crtanja u kojem se putem interakcije, crteža i zabave stvara veza između dvije osobe. Radi se o igrici u čijem je izvođenju crtanje sredstvo komunikacije, a posjetitelji su vrlo rado prihvatili izazov i uhvatili se crtanja u parovima.

Prvi performans na otvorenju NUS-a izveli su Petra Bračko, Franko Bušić, Mario Krajinović i Željko Barišić, članovi udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti. Izveli su performans pod nazivom Nitko vam nije rekao?, autora Andrije Crnkovića. Poruka koju su prenijeli posjetiteljima jest S bankanoidnim kapitalizmom je svršeno! Otpočinje treća era solidarizma.

Za kraj izvedbenog dijela večeri Gildo Bavčević izveo je svoj performans Padaj silo i nepravdo, stavak 2. Stojeći na kiši kovanica koje se slijevaju na njega, uz pjesmu Padaj silo i nepravdo izvedenu uživo na violini i kontrabasu, upozorio je na lošu gospodarsku situaciju, monopol banaka i stradanja građana zbog toga.

Na kraju otvaranja trećeg NUS-a posjetitelji su se mogli opustiti uz Jam session u centralnom dijelu Doma mladih.

Drugi dan NUS-a u izložbenom prostoru Doma mladih postavljen je i Art buvljak učenika Škole likovnih umjetnosti Split u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša, na kojem učenici prodaju svoje školske radove po simboličnim cijenama, a radove možete kupiti do četvrtka navečer.

Dio ovogodišnjeg programa NUS-a jest i predstava Anarh autora Darka Pivca koju izvodi glumačka družina Puntari, a izvedena je u srijedu 23.04. u 21 sat ,u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra. Predstava u 3 čina britko raskrinkava 3 trula stupa suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autori i glumci, svi odreda amateri, ne samo da kritiziraju već i nude rješenje koje je duboko ukorijenjeno u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji: direktna demokracija kao lajtmotiv anarhizma, te kao posljednja velika nepotrošena ideja Zapada, nudi se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji nas sve više vuče u civilizacijski sunovrat.

Program NUS-a se nastavlja

Popratni program NUS-a uključuje i književnu večer pod nazivom Književnost u cirkusu: solidarnost/stihovi/aforizmi/satira/(o)smijeh, koja će se održati u subotu 26. travnja s početkom u 20 sati u Split Circusu na Bačvicama, a organiziraju je fanzin Dišpet i Bookara. Na večeri satire o kulturnim i političkim zbivanjima bit će prezentirani tekstovi mladih autora koji su se prijavili na književni natječaj NUS-a te fanzin Dišpet. Voditelj večeri je Marijo Glavaš, a sudjeluju Katja Grcić, Dragan Markovina, Karlo Borut Nowack i Mihovil Masnić. Nakon književnog programa slijedi koncert na istom mjestu.

U nedjelju od 12 sati, organizatori festivala urbane kulture i ekstremnih sportova xSTatic, na Putu Supavla crtat će grafite. Sudjelovanjem u programu NUS-a i ovom akcijom žele podsjetiti javnost na situaciju u kojoj se festival xSTatic trenutno nalazi.

Zadnji dan NUS-a, utorak 29.04., rezerviran je za akcije i intervencije pod nazivom Final message koje će se izvesti u Dioklecijanovoj palači u 12 sati.