Radovi koji su promijenili društvo

14_01_2013 / 08:07h  |  Autor: KMaja  |  Foto: nus.hr
Radovi koji su promijenili društvo

U nedjelju navečer je drugi NUS ugostio umjetnike i umjetničke grupe. Najveći pljesak prisutnih izazvala je snimka direktnog, jednostavnog i moćnog performansa Političko disanje.

U nedjelju navečer amfiteatar Doma mladih je, u sklopu drugoga NUS-a, ugostio umjetnike i umjetničke grupe koji su u sat ipo vremena predstavili svoj rad.

Ako otkrijete put love, onda najebete

Oko 20.15 krenuo je Marijan Crtalić, multimedijalni umjetnik iz Siska, čije je djelovanje u posljednje vrijeme fokusirano na aktivističke akcije i intervencije. Predstavio je niz svojih radova – Komunikacijske igre, čiji je cilj bio povezivanje stanovnika Beograda i Zagreba, ciklus Nevidljivi Sisak kojim je prezentirao zaboravljene skulpture toga grada, Fenomen željezara, Podvodni grad, Sadašnjost povijesti, te nekoliko snimki performansa. Posebno je zanimljivo što je Crtalić svojim radovima uspio nešto promijeniti u društvu i izazvati reakciju – nakon objave Podvodnog grada u medijima, serije fotografija koje prezentiraju ribe, bombe i kulturnu baštinu u rijeci Kupi, policija je uklonila većinu eksplozivnih naprava iz rijeke, a Fenomen željezara označio je početak njegovog ciklusa o mogućnosti otpora, nakon kojega je uslijedio progon od strane prozvanih moćnika, odnosno, kako je on jednostavno sročio na snimci jednog od performansa – Ako otkrijete put love, onda najebete.

Najveći pljesak prisutnih izazvala je snimka direktnog, jednostavnog i moćnog performansa Političko disanje, u kojem umjetnik ukazuje na stvarno stanje demokracije dok mu kesa preko glave onemogućava disanje. Vidjeli smo i snimku performansa inspiriranog aferom Selotejp, u kojem umjetnik selotejpom zalijepljenih ruku i usta pjevuši hrvatsku himnu dok se ne sruši nakon što mu je jedini dotok zraka – nos – zatvoren štipaljkom, performans Mogućnost izlaza, posvećen kolegama umjetnicima u kojem se Crtalić zalijetao u zid, te u subotu navečer održanog, Mogućnost ulaza.

Zatim je Nemanja Čađo predstavio umjetničku grupu Tač.ka koja djeluje u Prijedoru od 2007. te propitkuje subverzivno djelovanje u umjetnosti i potrebu za umjetničkom kritikom. Vidjeli smo slide show kojim je predstavljen jedan od najvažnijih projekata grupe – Ars Kozara, u kojem se kroz interdisciplinaran pristup umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Francuske, Njemačke radi niz intervencija u prirodi (art in nature). Ova vrsta umjetničkog rada jedinstvena je u BiH, a nakon gostovanja u Prijedoru jedna od umjetnika pokrenuo je sličan projekt u Valjevu.

Splitska udruga KVART predstavila se kratkim i jasnim slide showom koji ironično podsjeća na reklame za banke, gdje je priča o motivima njihovog djelovanja ilustrirana radovima njihovih članova. Za kraj, dva su člana udruge pred projekcijsko platno postavili pitar sa raštikom.

Uniforma koja je na vama, mi smo vam je šivali

Zatim je Mreža solidarnosti, inicijativa nastala u proljeće prošle godine nakon istoimenog koncerta održanog u prostoru Dalmacija vina, kroz video dokumentaciju pokazala svoje djelovanje kojim žele široj javnosti približiti probleme sa kojima se susreću radnici. Vidjeli smo video u kojem je dokumentirana reakcija načelnika Pučišća na organiziranje grupne izložbe te tribine o neposrednoj demokraciji i radničkoj solidarnosti. Pogledali smo i video sa ročišta na Trgovačkom sudu na kojem su se prodavali Uzorovi strojevi (04.12.2012.). U jednom trenutku došlo je do sukoba službenih osoba sa umjetnikom koji je snimao ročište. – Uniforma koja je na vama, mi smo vam je šivali – čuje se ogorčeni glas gospođe koji sumira situaciju u kojoj su se našli radnici (još jednog od) propalih Dalmatinskih divova. Predstavnici Mreže istaknuli su kako je njeno djelovanje rezultiralo povezanošću radnika – prije nije postojala bazična suradnja, a sada radnici pomažu jedni drugima.

Posljednja je predstavljena umjetnička grupa Old Child iz španjolske Valencije, koji interveniraju u prostor projekcijama na golim zidovima kuća. U kratkom je videu pokazan proces nastanka rada Latent souls koji prati 12 priča u međusobnoj interakciji.

U ponedjeljak samo izložba, a u utorak nagrađivana videa

U ponedjeljak je na repertoaru samo izložba, na katu Doma mladih od 09 do 20 sati, a u utorak nas u istom prostoru očekuje hrvatska premijera nagrađivanih videa po izboru Hrvoja ZuanićaNature's way, Saving face te Baseball in time of colera.