NUS nije uspio srušiti sve tabue

20_01_2013 / 08:42h  |  Autor: KMaja  |  Foto: nus.hr
NUS nije uspio srušiti sve tabue

Radovi, premda možda ne toliko kontroverzni koliko su mogli biti s obzirom na temu, privukli su velik broj ljudi. Živi nada da će umjetnici srušiti tabue u svojoj glavi dok budu pripremali radove za sljedeći NUS!

Raspravom sa književnicima na temu tabua, čitanjem pjesama i ulomaka priča te glazbom DJ Gilda kao šećer za kraj, zaključeno je u petak navečer u hostelu Golly&Bossy drugo izdanje festivala koji promiče neafirmirane umjetnike - NUS 2013.

Posjetitelji su dolazili doslovno do posljednje minute

Izložbom, performansima, akcijama i filmovima, umjetnici su ponudili svoj odgovor na pitanje što je za njih - tabu. Radovi su, premda možda ne toliko kontroverzni koliko su mogli biti s obzirom na temu, kroz tjedan dana na kat Doma mladih privukli velik broj ljudi različitih generacija. Posjetitelji su dolazili doslovno do posljednje minute, a pojedinci su bez ustručavanja vadili mobitele i dokumentirali svoje favorite pa ćemo vjerojatno na neke radove nabasati u bespućima međumrežja.

Večernji program performansa, filmove i književnu večer također je popratio solidan broj posjetitelja pa će se za tu vrsta programa zasigurno i dogodine naći mjesta u NUS kalendaru događanja. Predstavljanje umjetnika i udruga izvrsna je inicijativa za povezivanje i poticanje međusobne suradnje. Posebna pohvala ide za aktivaciju svih galerijskih prostorija kata Doma zahvaljujući čemu se većina naših sugrađana po prvi puta upoznala sa potencijalom koji krije jedna od kontroverznijih splitskih građevina.

Ekipi zaslužnoj za realizaciju uistinu treba skinuti kapu


S obzirom da iza NUS-a stoje mahom volonteri, studenti, koji svoj ionako pretrpan raspored dodatno opterećuju organizacijom sedmodnevnog festivala (!!!) uz pregršt gostiju koje netko treba i dočekati, smjestiti, voditi po gradu, a treba i koordinirati događanja te usput rješavati tehničke probleme koji prema Murphyjevom zakonu uvijek iskrsnu kada je najnezgodnije, ekipi zaslužnoj za realizaciju uistinu treba skinuti kapu i ne zamjeriti poneki propust, kakvi se uostalom događaju i puno većim i iskusnijim organizatorima događanja.

NUS se definitivno pokazao kao događaj potreban gradu, zanimljiv širem spektru publike. Od skromne ideje naraslo je nešto uistinu veliko, što je već sada postalo prepoznatljivo ime. Jedina zamjerka ide određenom broju umjetnika koji je sudjelovao - to što su mladi i neafirmirani ne znači da je u redu raditi nečitke radove. Jer ako rad nije jasan i bez podužeg statementa, znači da umjetnik ne komunicira na pravilan način sa gledateljima. Zato je jako dobro da se te tematike dotakao Nemanja Čađo sa performansom u kojem je prebojio statemente bijelom bojom, učinivši ih nevidljivima – razotkrivši jedan od tabua kojih se ni jedan drugi izlagač nije dotaknuo.

Živi nada da će umjetnici srušiti tabue u svojoj glavi dok budu pripremali radove za sljedeći NUS!