Novi Zeland Tomislava Perka

01_11_2015 / 15:33h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Novi Zeland Tomislava Perka

Nakon brojnih putovanja i avantura, Tomislav Perko odlučio je uzeti pauzu i skrasiti se barem privremeno - na Novom Zelandu. O tome je pričao publici okupljenoj u splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić.

 Da Splićani vole slušati o egzotičnim putovanjima čak i ako si ih ne mogu priuštiti, pokazala je prepuna Velika dvorana Gradske knjižnice Marko Marulić na predavanju Tomislava Perka pod nazivom Novi Zeland - Život na Jugu, održanog 29. listopada.

Slušateljima svih godišta nije izgleda smetalo ni stajanje ili sjedenje po stepenicama dvorane dok su sa zanimanjem upijali kako je bilo provesti sedam mjeseci na Novom Zelandu, ali i kako se s malo novca u džepu i nešto hrabrosti može proputovati svijet.

Perko, autor putopisa 1000 dana proljeća izdanog prošle godine, pojasnio je kako je od nekadašnjeg brokera postao autostoper koji je 2011. godine krenuo na put. Odveo ga je preko Iraka do budističkog samostana u Tajlandu, plovidbe preko Indijskog oceana u jedrilici, do upoznavanja Maasai ratnika u Keniji.
- Nakon više od tri godine došlo je do zasićenja putovanjima. Umoriš se od konstantnog kretanja i istih priča koja iznova prepričavaš novim ljudima, a u Hrvatskoj je upravo započinjala zima. Djevojka i ja smo zato odlučili okušati sreću na Novom Zelandu i provjeriti je li to mjesto za nas – pojasnio je Perko.

Uz malo sreće, njih dvoje je sedam mjeseci provelo okušavajući se u raznoraznim poslovima, čuvajući kuće u zamjenu za smještaj i volontirajući. Čak su neko vrijeme proveli u kući jednog od kreatora kultnog filmskog serijala Gospodar prstenova. Upoznali su se s nekim neobičnim novozelandskim običajima poput nenošenja cipela u svim (ne)mogućim prilikama ili ostavljanjem otključanih vrata u svako doba dana.

Sjeverni i Južni Otok proputovali su uzduž i poprijeko, upoznajući pritom neobične ljude i doživljavajući različite dogodovštine.
- To je uistinu predivna zemlja, ima prirodne ljepote koje su dojmljive čak i za nas po tom pitanju razmažene Hrvate. Uz to, ljudi su iznimno otvorenog uma jer svatko je od njih bio doseljenik u nekom trenutku. Zbog toga prihvaćaju različitosti i žive u skladno. Iako smo na kraju odlučili sreću potražiti drugdje jer je sve skupa bilo odviše pitomo za nas, Novi Zeland ima uistinu mnogo pozitivnih strana – zaključio je Perko.

Nakon predavanja nanizala su se pitanja i komentari publike, a večer je zaključena druženjem s piscem u caffe baru Ovčice.