Novi val zapošljavanja mladih?

28_05_2013 / 13:00h
Novi val zapošljavanja mladih?

Naknade za stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa trebale bi porasti, sufinancirat će se plaće za mlade zaposlenike, plaćat će se obrazovanje…

Od 01. srpnja Vlada kreće s novim mjerama za poticanje zapošljavanja mladih, koji su u Hrvatskoj, kao i u Europi, najugroženija skupina – piše jutarnji.hr. Naknade za stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa trebale bi porasti, sufinancirat će se plaće za mlade zaposlenike, plaćat će se obrazovanje…

Naknada za stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa vjerojatno će porasti za 600 kuna.

Svatko tko je završio gimnaziju ili je prvostupnik, ima do 29 godina i na burzi se nalazi dulje od mjesec dana, moći će aplicirati za mjeru pomagača u nastavi i baviti se djecom s posebnim potrebama i djecom iz romskih obitelji, a pretpostavlja se da će mu naknada biti oko 2000 kuna.

Svi u dobi do 29 godina koji su mjesec dana na burzi, bez obzira na staž, moći će se prijaviti za posao konzultanta projekata EU u nevladinim udrugama kojima to bude potrebno. Država će sufinancirati plaću. Onima koji se žele obrazovati za to zanimanje država će to platiti.

Mladi u dobi do 29 godina sa završenom osnovnom ili srednjom školom koji su u evidenciji dulje od tri mjeseca imat će priliku šest mjeseci do godinu dana stažirati u nevladinim udrugama. Za sve projekte udruga koji prođu na natječaju država će financirati rad mladih na tim projektima

Država će godinu dana nakon isteka stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa poslodavcu koji zadrži mladu osobu u klasičnom radnom odnosu sufinancirati udio u bruto plaći te na taj način potaknuti poslodavce u realnom sektoru da više angažiraju mlade i da ih zadrže i nakon stručnog osposobljavanja.

Mladi u dobi do 29 godina bez obzira ne spremu i staž koji su mjesec dana na burzi dobivat će naknadu za rad u poduzetničkim inkubatorima u vlasništvu gradova, županija ili razvojnih agencija.

Država će mladima do 29 godina, bez obzira na staž i spremu, sufinancirati plaću ako se zapošljavaju u tvrtkama koje je osnovala udruga ili ustanova kao oblik socijalnog poduzetništva.

Mladi do 29 godina sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom koji su najmanje mjesec dana u evidenciji HZZ-a imat će priliku besplatno se školovati za zanimanja budućnosti poput onih u području ekoindustrije, gospodarenja otpadom i energijom, novih IT usluga, novih usluga u području socijalne politike kao što su dadilje, njegovatelji starih i nemoćnih, pomoćni rehabilitatori za rad s invalidima i slično.

Mladima do 25 godina koji nemaju ni osnovnu školu država bi financirala troškove večernje škole ili nekih kraćih tečajeva i seminara, a ako žele nastaviti daljnje školovanje država bi im plaćala i dokvalifikaciju.

Poslodavci koji zaposle mlade do 29 godina sa završenom osnovnom ili srednjom školom, a koji su najmanje mjesec dana na burzi, dobit će olakšicu u iznosu od 15,3% na bruto plaću.