Iz vojarne niče studentski dom

13_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: šibenik.in
Iz vojarne niče studentski dom

Studentski dom Palacin najveći je infrastrukturni projekt u visokom obrazovanju na području Šibensko-kninske županije. Na lokaciji napuštene vojarne na površini od 7.863 kvadrata izgradit će se studentski dom kapaciteta 332 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba

Na prostoru bivše vojarne Palacin započeli su radovi na prenamjeni tog derutnog objekta u studentski dom s više od 300 kreveta u 174 sobe te ostalim sadržajima za studente Veleučilišta u Šibeniku, piše šibenik.in.
Radove vrijedne 85 milijuna kuna sufinancirala je Europa iznosom od 79,6 milijuna kuna, a izvodi ih zajednica ponuditelja Lavčević d.d i Lavčević inženjering iz Splita.

Jedan od najsuvremenijih domova u Hrvatskoj
Kako je kazao jutros na gradilištu glavni inženjer Jakša Vukić, predviđeni rok radova je 18 mjeseci, a objekti koje treba većim dijelom rušiti i adaptirati, u jako su lošem stanju. - Kad krenemo su rušenjem, vidjet ćemo u kakvom je sve ovo zapravo stanju. Krčit ćemo šumu, rušiti unutarnje ploče, stropove i zidove ove zgrade od četiri kata, a pripremni radovi na gradilištu započeli su prošlog tjedna – kazao je Vukić koji smatra da će bez obzira na derutno stanje objekata, radovi biti gotovi u predviđenom roku od godine i pol.
Novi dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić naveo je da će studentski dom Palacin omogućiti daljnji razvoj te ustanove u Sveučilište, a studenti će dobit jedan od najsuvremenijih domova u Hrvatskoj, možda i Europi.

Razvoj visokoškolskog obrazovnog sustava u Šibeniku
Gradonačelnik Željko Burić kazao je na gradilištu da mu je transformacija Palacina i razvoj visokog obrazovanja u Šibeniku, koji je u tom segmentu zaostajao za Hrvatskom, najdraži projekt. - Mi smo jedini veliki grad na obali Jadrana koji nema vlastito Sveučilište, a jačanje studentske infrastrukture razvoj je naše politike kojom želimo napraviti kompletnu organizaciju visokoobrazovnog sustava u Šibeniku. Taj gotov projekt onda čemo predočiti Vladi i Ministarstvu znanosti, a bez lažne skromnosti reći ću da očekujem od njih veću podršku u razvoju visoko obrazovnog sustava u Šibeniku. Sve što smo do sada napravili, napravili smo vlastitim snagama i umijećem te sjajnom suradnjom VUŠ-a, Grada i Županije – rekao je gradonačelnik Burić.
Projekt Palacin će, dodao je, zajedno s projektom Trokut i jačanjem Studija obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, biti jezgra šibenskog kampusa. – Šibenik će napraviti sve da dobije vlastito sveučilište, što podrazumijeva i jačanje kadrovske infrastrukture i pridodavanje novih studija na kojima intenzivno radimo – naveo je gradonačelnik Željko Burić prilikom jutrošnje 'predaje' gradilišta.

Spomenimo, studentski dom Palacin najveći je infrastrukturni projekt u visokom obrazovanju na području Šibensko-kninske županije, a prema idejnom projektu Zorana Popovića na lokaciji napuštene vojarne u tri diletacije ukupne površine 7.863 kvadrata izgradit će se studentski dom kapaciteta 332 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba.