Nova sila na splitskoj sceni

02_07_2019  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Juggernaut
Nova sila na splitskoj sceni

Instrumentalni duo Juggernaut postoji već 15 godina, ali tek su se krajem prošle godine predstavili široj publici. Prije nastupa na Fibra festivalu ovaj vikend, popričali smo sa splitskim duom o njihovim počecima, nastupima i planovima za budućnost.

Splitska glazbena scena odnedavno je, službeno, bogatija za još jedan bend – instrumentalni duo Juggernaut. Neslužbeno – priča počinje prije više od desetljeća, no bend, kojeg čine Sandro Baraba za bubnjem i Duje Duplančić za gitarom, se tek krajem prošle godine predstavio široj publici.

– Bend je nasta na proplanku između Bola i Sukoišanske, u Splitu, prije jedno 15 godina al to tad još nismo znali pa nismo svirali idućih 12. Živimo portun do, znamo se cijeli život i ideja bavljenja muzikom je oduvijek bila prisutna. Sviralo se uglavnom samostalno, na periode. Nismo nikad bili u drugim bendovima. Tu i tamo se nešto pokušalo ali to je sve bilo zanemarivo – kažu za sebe Juggernauti.

Stvari su se, kažu, počele aktivnije razvijati nakon što je Duje kao "No Credits" priveo blizu kraja svoj studijski solo album "Signal". – Tu se nešto počelo pričat u stilu: "Aj mogli bi počet radit neke probe, pa šta bude". Kemijali smo s elektronikom, looperima, drugim ljudima, da bi skontali da od svega toga triba izbacit - sve. Osta je samo Juggernaut – rezimiraju oni.

Nisu, kažu, odlučili svirati instrumentalnu glazbu, ali je tako ispalo. – Ukus nam je raznolik a s njim i uzori, od Arsena do black metala. Sviramo muziku koju želimo čut i ne razmišljamo odakle dolazi i gdje se uklapa. Prije svega smo radnici, na probama ne okolišamo. Uglavnom samo sviramo i kad klikne, znamo. Nešto ima potencijal i traži razradu a nešto odmah eliminiramo u startu – kažu Juggernauti i dodaju: – Nakon par godina garaže i iskustva stvaranja ovih prvih 45 minuta materijala, sad već lakše možemo skužit igra li nam neki novi komad. Ako smo oboje osjetili da nas raznosi, nasmijava ili baca u trans, to je to.

Ne planiraju se „probijati“ na manifestacijama natjecateljskog tipa, zanima ih u prvome redu kontakt s publikom. – Nama se samo svira. Za povezati se s publikom želimo biti ispred nje, direkt u faci. Koncert je koncert, bilo u nekoj rupi ili na stadionu.

Na pitanje što publika može očekivati od njih na svirci, odgovaraju: – Razmišljamo o tome kako taj dan, taj koncert, za tu publiku, izbacit iz sebe što više. Uvik ćemo se dat do kraja i grist ko da nam je zadnje. Publika je ta koja može sve odvest i dalje.

Iako su im nastupi uživo prioritet, ne planiraju ostati demo bend. – Industrija je kakva je i svatko donosi svoje izbore. Sama muzika nam je važnija od svega i nikad se nećemo dovesti u situaciju u kojoj mi nismo u kontroli našeg identiteta. Tehnologija i trendovi su se promijenili, tržište je konkurentnije. Bendovi imaju sve više mogućnosti da sve zatvore u vlastitoj organizaciji. S promocijom smo slabi, tlaka nam je. Al ajd, snimit ćemo spot, izbacit album.

Bend se prvi put predstavio javnosti krajem 2018. u Dubrovniku i Metkoviću. – Dosta su nas iznenadile ludilo reakcije ljudi iz manjih mjesta koja ne bi povezali s ovim đirom muzike. Bili smo uvjereni da smo na krivom mjestu u krivo vrijeme i da ćemo ih sve potirat – kažu Juggernauti i dodaju da tek trebaju vidjeti kako će šira publika reagirati na njihovu glazbu.

Splitska ih je publika ove godine imala priliku gledati dvaput u Kocki – kao predgrupu bendu ROLO, te u sklopu KLFM-ovog Radija na cesti. Kako zvuče na morskom zraku, možete provjeriti u Ljetnom kinu Bačvice na prvome danu Fibra festivala, 5. srpnja, kada dijele pozornicu s bendovima Johnatan, Psihomodo Pop te Letu Štuke.


Nakon prošlogodišnjeg, premijernog izdanja na Tvrđavi Gripe, ove se godine Fibra, festival urbane glazbe, održava na pozornici Ljetnog kina Bačvice 5. i 6. srpnja. Program prve večeri započinje već u 18.15 open air pub quizom s Bernardom Perićem, a nastavlja se nastupima bendova Juggernaut, Jonathan, Psihomodo Pop, te Letu Štuke. Druga večer starta u 20 sati, a nastupaju Bojana Vunturišević, Boris Štrok, Urban&4, Nipplepeople te DJ Indy. Detaljan raspored nastupa i informacije o prodajnim mjestima potražite na službenoj stranici festivalaili na facebook stranici događaja, a na stranici open air kviza saznajte na koji način možete osvojiti besplatan upad na prvi dan Fibre.