Nipper opet igra!

15_04_2014 / 14:59h  |  Autor: KMaja
Nipper opet igra!

- Ova je knjiga, prema mom mišljenju, vrh sportskog stripa, a priča koja se odvija u sustavu grubog kapitalizma aktualna je i danas - kazao nam je Dražen Ivanić u razgovoru povodom izdavanja kolekcije kojom će se Nipper pvi put naći na jednom mjestu.

Generacije rođene devedesetih i kasnije vjerojatno nisu upoznate sa stripovima koji su izlazili u nastavcima u dnevnim novinama, no starije će se generacije prisjetiti da su se na stranicama Slobodne Dalmacije upoznali s mnogim likovima i pratili ih u uzbudljivim pustolovinama. Jedan od tih likova bio je i Nipper, mali siročić i nogometni genijalac koji se predanim treninzima i upornim radom uzdiže iznad sivila svoje svakodnevnice u nižim slojevima britanske radničke klase.

Slobodna je nastojala prikriti činjenicu da je strip izlazio u nastavcima te su prekrajali i rezali kadrove

Povodom izdavanja prvog od šest planiranih nastavaka kojima će se ovaj strip pvi put naći na jednom mjestu, porazgovarali smo s izdavačem i suurednikom izdanja, Draženom Ivanićem, kojem je ovo prvi izdavački pothvat.
– Kada se Nipper prvi put pojavio, '78., imao sam deset godina. Strip je završio tekstom o tome kako priča o Nipperu tu ne završava, i možda će jednoga dana biti objavljena u cijelosti. Od tada me zanimalo što se dalje događalo. Ponovo su ga tiskali u Slobodnoj '94. godine, i kupovao sam ga s istim žarom, nadao se da će objaviti sve, ali to je bio samo preslik '78. – prisjetio se Ivanić kako se upoznao sa Nipperom.

Prije tri godine, rekao je, počeo je tražiti po internetu tko ima originale stripa, a potraga je trajala preko godinu dana. – Kad smo vidjeli kraj, imali smo priliku vidjeti i početak – rekao je Ivanić. Slobodna je naime, prema njegovu mišljenju, nastojala prikriti činjenicu da je strip izlazio u nastavcima te su prekrajali i rezali kadrove. – Prvi kadar, u kojem su bili opisani događaji iz prethodne epizode ponekad bi izrezali, a ponekad bi uklonili samo tekst i docrtali nešto što su zamislili, a ima mjesta gdje jednostavno fale tri, četiri table – objasnio je.

Strip je izvorno u Velikoj Britaniji izlazio od rujna 1970. do travnja 1983., a Slobodna je objavila priču samo do 1972. godine. – Najviše me brinulo, kada smo došli do originala, kako završava priča, jer moglo se dogoditi da završi naprasno, da su jednostavno ugasili izdanje. Srećom, završava s – the end – otkrio je Ivanić.

Mislim da smo jedini na svijetu koji posjeduju priču o Nipperu u digitalnom obliku

Zanimljiva je i činjenica da nigdje nikad nije objavljen integral, te je izdavački pothvat kuće Strip non stop pionirski. – Mislim da smo jedini na svijetu koji posjeduju priču o Nipperu u digitalnom obliku – dodao je. Za grafičko je oblikovanje zaslužan suurednik Damir Bebek, a dizajn naslovnice uradio je Predrag Belušić. – Nisam do sada bio svjestan koliko je naporan i dugotrajan proces potreban da se objavi strip. Sreća, Damir Bebek Beba je tu bio fanatik koji je osigurao da strip bude napravljen kako treba – rekao je Ivanić i dodao da ga profit od ovoga izdanja ne zanima, već mu izdavanje Nippera predstavlja ostvarenje dječačkog sna.

Do sada hrvatskoj publici nije bilo poznato ni tko su autori stripa, jer table nisu bile potpisane. I taj je misterij sada riješen – scenarij je pisao tada jako aktivni Tom Tully, a crtež izradio Francisco Solano Lopez, poznati argentinski crtač koji je u Europu došao u bijegu pred vojnom huntom, a neobičnim formatom izdanja, rekao je Ivanić, dolazi do izražaja njegov prekrasni crtež. Radnja stripa odiše snažnom socijanom tematikom koju odlično opisuje ekspresivni Solanov kist.
– Tully je na tjednoj bazi igrao nogomet i kriket, tako da je priča realna. Ova je knjiga, prema mom mišljenju, vrh sportskog stripa, a priča koja se odvija u sustavu grubog kapitalizma aktualna je i danas. Vjerujem da će svi koji su voljeli strip sada uživati u originalnoj priči i crtežu – zaključio je Ivanić.

Nipper u centrima Tisak media i strip knjižari Lastan

Nipper 1970-1972 dostupan je u centrima Tisak media te preko internetske stranice strip knjižare Lastan, a ostalih pet nastavaka očekuje se do studenog ove godine.