Izgubljena generacija i u EU?

06_09_2012 / 12:09h
Izgubljena generacija i u EU?

Europska komisija upozorila je kako velik porast nezaposlenosti mladih može predstavljati ozbiljnu prijetnju socijalnoj koheziji.

Europska komisija prošlog je vikenda upozorila da velik porast nezaposlenosti među mladima u nekim zemljama Europske unije predstavlja "ozbiljnu prijetnju socijalnoj koheziji", nakon što je Eurostat, EU-ov zavod za statistiku, objavio izvješće po kojem je nezaposlenost mladih drastično skočila u Grčkoj, Španjolskoj i Cipru. Točnije, stopa nezaposlenosti mladih u Grčkoj je 53,8 posto, a u Španjolskoj 52,9 posto. Situacija je malo bolja u Italiji gdje je preko 35 posto mladih bez posla. No, izvješće Eurostata pokazuje i kako nije sve tako crno - nezaposlenost mladih pala je u deset zemalja eurozone. Primjerice, u Njemačkoj ona iznosi 8, a u Austriji 8,9 posto.

Kako bi se najugroženije zemlje obračunale s ovim problemom, iz Europskog socijalnog fonda oslobođeno je još 3 milijarde eura pomoći. Za sada u ovom pilot projektu sudjeluju Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Portugal, Slovačka i Španjolska. Ovoj grupi slobodno bi se mogla pridružiti i Hrvatska, piše index.hr, u kojoj je nezaposlenost mladih skočila na 38 posto.