Natječi se u Potrošačkoj učionici

18_10_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: consumerclassroms.eu
Natječi se u Potrošačkoj učionici

Otvoreno je međuškolsko natjecanje Potrošačke učionice 2016. – 2017. za učenike srednje škole iz svih zemalja Europske unije.

Otvoreno je međuškolsko natjecanje Potrošačke učionice 2016. – 2017.  za učenike srednje škole iz svih zemalja Europske unije.

Pametni potrošači termin je koji se odnosi na ljude koji znaju kako poboljšati svoju potrošnju energije. To obuhvaća prijevozna sredstva, način na koji se kod kuće borimo protiv hladnoće ili topline, uključivanje svjetala, korištenje vode.

Povezivanje s drugom europskom školom

Energetska učinkovitost također ovisi o kućanskim uređajima koje odaberemo i, osobito kad je riječ o mladima, električnim uređajima (uključujući mobilne telefone, slušalice, tablete i računala).

Ideja ovog projekta jest odvesti učenike izvan granica učionice – dobit će priliku surađivati s drugom europskom školom. Koristeći alate sa web stranice Učionice za potrošače moći će se povezati s partnerskom školom iz Europe te dijeliti iskustvo interkulturalnog učenja.

Tri faze zadatka

Zadatak će se sastojati od tri faze. U pr favojzi učenici će odrediti svoju ulogu u potrošnji energije, u borbi protiv klimatskih promjena i stvaranju održivih društava.

U drugoj fazi učenici iz oba razreda (iz dvaju zemalja) će iznijeti i odmjeriti svoje svakodnevno ponašanje kao potrošača energije u pogledu mobilnosti (npr. uporaba automobila njihovih roditelja), grijanja i hlađenja, toplinske izolacije, rasvjete, potrošnje vode (kupanje, pranje i vrtlarenje), energetske učinkovitosti kućnih uređaja i električnih uređaja (uključujući mobilne telefone, slušalice, tablete i računala) itd.

U trećoj fazi, nakon što utvrde svoj energetski otisak, učenici iz dvaju razreda trebaju razmijeniti svoje radove i zajedno stvoriti Internetski komplet alata za potrošnju energije za mlade. 

Najbolji radovi osvojit će nagrade, među kojima se kao prva nagrada izdvaja dvodnevno putovanje tima koji je radio na projektu u Bruxelles.

Prijava projektnog tima i predaja radova: od 10. listopada do 17. ožujka 2017. 

Više informacija na: www.consumerclassroom.eu