Natječaj CircusNext PLaTFoRMe

23_11_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: CircusNext PLaTFoRM
Natječaj CircusNext PLaTFoRMe

CircusNext PLaTFoRM posvećena razvoju i promociji suvremenog cirkusa u Europi otvorila je natječaj za dodjeljivanje sredstava za razvoj projekata u ediciji 2017./2019. Rok za prijavu je 29. prosinca 2017. godine.

CircusNext PLaTFoRM posvećena razvoju i promociji suvremenog cirkusa u Europi otvorila je natječaj za dodjeljivanje sredstava za razvoj projekata u ediciji 2017./2019.

Podrška će biti pružena u obliku financijske potpore za produkciju predstava, rezidencijske potpore s work-in-progress prezentacijama diljem Europe, mentorstva, umrežavanja s međunarodnim stručnjacima s područja suvremenog cirkusa i povećanja vidljivosti tj. promocije rada CircusNext laureata. Program je namijenjen neafirmiranim suvremenim cirkuskim umjetnicima/grupama i stvaranju novih projekata.

Prijaviti se mogu svi, pojedinci ili grupe, bez obzira na dob, a kriteriji prihvatljivosti su sljedeći:
- ne postoji dobna granica (umjetnici moraju biti punoljetni, ali se izraz "mladi umjetnik" koristi da se opiše neafirmirani umjetnik koji nema velikog izvedbenog iskustva, a ne umjetnik koji je mlađi od 29)
- projekt se može prijaviti individualno ili ispred umjetničke grupe (postojanje pravnog oblika djelovanja nije uvjet)
- umjetnici moraju imati prebivalište u Europi
- predstave koje su već premijerno izvedene ili čije su premijere planirane prije završne javne prezentacije u Parizu (svibanj 2019.) nisu prihvatljive
- umjetnici koji sudjeluju u projektu ne smiju biti studenti cirkuskih akademija u trenutku prijave (također, formalno cirkusko obrazovanje nije uvjet za prijavu)
- umjetnici ne mogu biti Jeunes Talents Cirque Europe ili Circus Next laureati iz prethodnih edicija
- umjetnici moraju biti slobodni da sudjeluju na selekcijskom tjednu u Neerpeltu (svibanj – lipanj 2018.) i na završnoj prezentaciji u Parizu (svibanj 2019.)

Dodatni kriteriji prihvatljivosti, osim gore navedenih, za umjetnike/skupine s prebivalištem na području bivše Jugoslavije su:
- broj prijašnjih profesionalnih cjelovečernjih predstava suvremenog cirkusa nije uvjet za prijavu (preporučuje se iskustvo rada na minimalno jednoj profesionalnoj izvedbenoj produkciji)
- mogu se prijaviti projekti koji nisu sufinancirani s iznosom većim od 10 000 € iz jednog izvora (Ministarstvo kulture, Ured za kulturu grada/općine/županije...)

Kriterij neafirmiranosti su sljedeći:
- produkciju nove predstave može prijaviti neafirmirani umjetnik ili grupa, ali grupa koju čine afirmirani umjetnici nije prihvatljiva
- out-side-eye koji je afirmirani umjetnik i uz to je ko-autor projekta čini projekt neprihvatljivim.

Umjetnici s prebivalištem na području bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija) prijavljuju se regionalnim partnerima projekta - udrugama Cirkorama (Zagreb), Cirkusfera (Beograd) i ROOM 100 (Split) do 29. prosinca 2017. godine.

Regionalni žiri CircusNext projekta objavljuje rezultate izbora 15. siječnja 2018. godine i odabire 4 umjetnika ili grupe iz regije. Izabrani umjetnici ili grupe zatim se prijavljuju s istim projektom žiriju čitave platforme, do 31. siječnja 2018. u 15:00 sati, te ulaze u zajednički "bazen" 30 odabranih europskih prijavitelja.

Europski žiri CircusNext projekta krajem veljače 2018. godine odabire 12 umjetnika ili grupa koje od ožujka do lipnja 2018. godine primaju rezidencijsku potporu od strane članova platforme radi pripreme izvedbenog materijala za selekcijski tjedan.

Selekcijski tjedan održava se krajem svibnja i početkom lipnja 2018. godine u belgijskom gradu Neerpeltu prilikom kojeg žiri CircusNext projekta, na temelju 20minutnog izvedbenog materijala i intervjua, odabire 6 laureata projekta!

Kriteriji odabira su:
- originalnost projekta (kreativnost, singularnost)
- koherentnost i relevantnost
- kvaliteta izvedbe (umjetnička izvrsnost, kvaliteta tehničke izvedbe i prisutnosti na sceni) te
- sposobnost da se projekt dovede do realizacije.

Laureati projekta primaju financijsku potporu za dovršenje produkcija svojih predstava, rezidencijsku potporu, work-in-progress prezentacije, mentorsku i administrativnu potporu u produkciji predstava i povećanja vidljivosti mladih tj. neiskusnih kompanija pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti kompanija. Završnom prezentacijom laureata u svibnju 2019. godine u Parizu završava laureatska potpora i edicija 2017-2019 projekta.

Za prijavu potrebno je poslati video dokumentaciju koja najbolje opisuje umjetničko istraživanje koje se prijavljuje i ispunjenu prijavnicu dostupnu na linku: https://drive.google.com/file/d/1sLlJmclcpcqO23YxUhCDt2Qb4noluzJN/view?usp=sharing na mail [email protected]. Prijavi je moguće priložiti i druge materijale (životopise, fotografije itd.)

Tekst poziva nalazi se ovdje: https://drive.google.com/file/d/12IQzh6f2cSycivv0CEBU6Qvhxl_XHsUn/view?usp=sharing

CircusNext PLaTFoRM projekt je financiran sredstvima Kreativne Europe, kroz podprogram platforme, u iznosu od 500.000,00 €. Projekt je započeo 1. studenoga 2017. godine i završava 3. listopada 2021. godine. Projektom koordinira pariška organizacija Jeunes Talents Cirque Europe, a u projektu sudjeluje 18 organizacija iz 12 europskih zemalja - Circuscentrum, Espace Catastrophe (Belgija), Circus Futures (Engleska), Cirqueon (Češka), Sarabanda (Italija), Circo Circolo (Nizozemska), Subtopia (Švedska), Cirko (Finska), Perspectives, STAMP (Njemačka), Centro Cultural Vila Flor (Portugal) i zagrebačka Cirkorama, beogradska Cirkusfera i splitski ROOM 100.

CircusNext PLaTFoRM nastavak je projekata Circus Next i Jeunes Talents Cirque Europe kroz koji je europska suvremena cirkuska scena identificirala i podržala sedam generacija umjetnika, ukupno 78 umjetničkih grupa iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene! U ediciji 2009./2010. zagrebačka Mala performerska scena bila je partner na projektu Jeunes Talents Cirque Europe projekta, a splitski ROOM 100 proglašen je jednim od 10 laureata JTCE-a (najveći broj bodova u povijesti projekta). U sljedeće dvije edicije suvoditeljica ROOM 100 Antonia Kuzmanić bila je članica međunarodnog žirija koji je birao laureate te supredsjednica žirija.

U sljedeće četiri godine provedbe projekta, osim odabira predselektiranih umjetnika/grupa i laureata, ROOM 100 ugošćivat će umjetnike na rezidencijskim boravcima, work-in-progress prezentacijama i izvedbama gotovih predstava u rezidencijskom centru za suvremeni cirkus "HALA 100" u Splitu.