Najavljena sedma Ultra!

27_02_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Ultra Europe
Najavljena sedma Ultra!

Festivalska institucija i jedinstveni glazbeni fenomen u ovom dijelu regije službeno je najavio sedmo izdanje. Nikad bolji, nikad veći i s nikad jačim izvođačima...

Festivalska institucija i jedinstveni glazbeni fenomen u ovom dijelu regije službeno je najavio sedmo izdanje. Nikad bolji, nikad veći i s nikad jačim izvođačima, festival ULTRA Europe sedmi će se put, od 11. do 18. srpnja, pokloniti i zahvaliti svima onima bez kojih ovo povijesno putovanje ne bi bilo moguće. Brojna ovogodišnja osvježenja i nastupi iznenađenja, najnovija pozornica koja će se vinuti na poljudskom stadionu, više od 250 glazbenih zvijezda, nikad povoljnije regionalne ulaznice za domaće posjetitelje – Split i Hrvatska i ovo će ljeto postati glazbenom i destinacijskom prijestolnicom!

Sedam veličanstvenih uzvanika danas se okupilo na službenoj konferenciji za medije koja se održala u Central The Clubu, a sukladno rezultatima i podacima o gospodarskom i turističkom prometu te broju posjetitelja, još su jednom potvrdili značaj i nemjerljive učinke najvećeg međunarodnog događanja u povijesti Hrvatske. „Jedan od glavnih razloga uspjeha festivala ULTRA Europe su građani Splita koji su od prvog dana pružili prijateljsku dobrodošlicu te prigrlili festival kao svoj. Među najčešćim komentarima naših posjetitelja su upravo ljudi Splita i Hrvatske, njihova pristupačnost i toplina, zbog kojih se žele vratiti opet“ – izjavio je Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live te je dodao: „2013. godine planirali smo doseći brojku od pola milijuna posjetitelja u prvih pet godina. Danas, sedam godina kasnije, možemo ponosno reći da će 2019. obilježiti naš milijunti gost! Strateški razvoj usmjerili smo prema Aziji kako bi u narednim godinama broj posjetitelja iz Koreje, Kine i Japana bio znatno veći, a jednako smo fokusirani i na zemlje zapadne Europe. Naše projekcije su iznimno pozitivne pa se nadamo da ćemo već ove godine probiti brojku od 160.000 posjetitelja, a kako bi mogli ostvariti cilj od 180.000 posjetitelja, potrebna su daljnja ulaganja u smještajne jedinice, prometnu infrastrukturu te zračnu povezanost sa Splitom.“

San zvan festival ULTRA Europe krenuo je 2013. godine u Splitu koji je tada bio prepoznatljiv kao tranzitno središte i put ka drugim turističkim središtima na Jadranu. Prosječni boravak gostiju bio je dva dana, a raspoloživi broj kreveta bio je 6.700 jer ga ni domaći turisti nisu doživljavali mjestom za odmor. Samo sedam godina kasnije, Split je postao jednim od najvećih i najpopularnijih turističkih središta, a iako trenutno broji 34.000 ležaja, potražnja je i dalje u porastu, posebice za hotelima viših kategorija. Ovaj nepravedno izostavljeni grad doživio je potpuni procvat, a danas ga s ponosom zovu i glazbenom prijestolnicom, gradom koji privlači mlađu populaciju i koji je prepoznat kao moderna i popularna destinacija. Rezultat je ovo sinergije jednog festivala i jednog grada te njegovih iznimnih građana, uz neizostavnu podršku i stratešku suradnju s hrvatskom Vladom i HTZ-om, Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Splitom te ostalim partnerima.

„Hrvatska se na karti svjetskog festivalskog turizma u posljednjih nekoliko godina vrlo kvalitetno pozicionirala, možemo čak reći kako je postala nezaobilazna festivalska destinacija. Manifestacije kao što je ULTRA Europe imaju veliku promotivnu vrijednost za čitav hrvatski turizam te osim što privlače veliki broj turista bitno utječu i na povećanje potrošnje. Naime, posjetitelji festivala ULTRA Europe u prosjeku troše 340 eura dnevno, dok je prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj 79 eura. Istovremeno, ovakve manifestacije pozitivno utječu i na razvoj lokalne infrastrukture, na izgradnju novih smještajnih kapaciteta, te potiču pokretanje raznovrsnijih ugostiteljskih, sportsko-rekreativnih sadržaja te svih pratećih djelatnosti. Najbolji primjer toga je upravo grad Split koji je tijekom proteklih 5 godina utrostručio turistički promet te postao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija“, izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik.

Split je od dolaska festivala zabilježio razvoj infrastrukture u Zračnoj luci Split kao i prometnica, poboljšan je javni prijevoz, a u planu su i daljnja ulaganja. ULTRA Europe i Split u samo sedam dana ostvare preko 500 milijuna kuna, a od 2013. godine, riječ je od više od 2 milijarde kuna koje generiraju hrvatskoj ekonomiji i gospodarstvu. 35 milijuna kuna godišnje, odnosno 150 milijuna od 2013., te više od 300 milijuna kuna do kraja 2020. godine, brojke su koje pokazuju direktnu fiskalnu injekciju domaćoj ekonomiji. Prema istraživanju provedenom prošle godine među mlađom populacijom, Split je u top 10 najpoželjnijih destinacija, a više od 200 milijuna impresija koje festival generira godišnje, etablirao je upravo ove rezultate.

„ULTRA je zadnjih sedam godina dramatično promijenila sliku cijelog našeg grada i turizam u Splitu živi ne samo za ta tri dana, već cijelu godinu. Generator dobrih rezultata koje smo ostvarili i prošle godine je upravo ovaj veliki festival, a vjerujem da ćemo narednih godina još više zajedno rasti. Ono što je posebno važno i što s velikim zadovoljstvom ističem jest to da svi naši građani, koji su pred velikim pritiskom zbog dolaska velikog broja ljudi, na prijateljski način prihvaćaju i zapravo žele festival ULTRA Europe u našem gradu. Kad se tome pridoda i spremnost svih naših javnih službi, čemu svi svjedočimo proteklih godina, koje jako dobro upravljaju tim velikim masama, čiste i uređuju grad, održavaju javni promet te čine naš grad funkcionalnim za sve. Ove smo godine izdvojili značajna sredstva za organizaciju festivala i financiranje svih ovih elemenata, bez kojih teško da bismo mogli zadržati važnu poziciju na svjetskom turističkom tržištu, kao poželjane i sigurne destinacije“, izjavio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Dolazak festivala direktno je utjecao na razvoj novih smještajnih kapaciteta, restorana, barova, te zabavne i turističke ponude što su potvrdili i Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije te Alijana Vukšić, direktorica TZ Split, koja je istaknula da je pred njima i ove godine veliki posao, zbog sve većeg broja posjetitelja, sigurnosti kao jednog od najznačajnijih faktora, a da su i više nego spremni za sve izazove koje donosi nova turistička sezona.

Jedan od najvjernijih partnera festivala je i HNK Hajduk koji je festivalu 2013. godine otvorio vrata svog doma, a Jasmin Huljaj, predsjednik Uprave HNK Hajduk, potvrdio je da će se uspješni partnerski odnos nastaviti razvijati i narednih godina. „Sa zadovoljstvom pratimo sve aktivnosti vezane i za ovogodišnji svjetski glazbeni spektakl koji nam u srpnju ponovno stiže u Split, na naš Poljud. Radi se o jednom od najvećih ovogodišnjih međunarodnih događaja koji svojim ukupnim značajem te kvalitetom i brojnošću publike prelazi granice Republike Hrvatske, potvrđujući time iznimnu važnost u ukupnoj nam turističkoj ponudi. Nama, Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, svakako je bitna i činjenica da nas je ULTRA Europe prepoznala kao partnera s kojim i u ovoj godini imamo i sponzorski odnos, uz nadu da će se uspješno nastaviti razvijati i u predstojećem razdoblju

Za nadolazeće festivalsko izdanje već se uvelike priprema i Zračna luka Split koja je proteklih godina zabilježila uvjerljivo najveći promet u srpnju. „Prošle godine u srpnju zabilježen je promet od gotovo 700 tisuća putnika. Održavanje festivala ULTRA Europe u Splitu bitno doprinosi takvim rezultatima. Očekuje se dolazak 55 prijevoznika iz približno 100 destinacija uz planirani rast putničkog prometa od 5%. Od uobičajenih pripremnih radnji za turističku sezonu valja istaknuti da su u tijeku aktivnosti vezane za angažman sezonske radne snage, provedbu školovanja, stjecanje odobrenja i licenci za operativno osoblje. Međutim, u žarištu naših aktivnosti je realizacija aktualnog Projekta rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala. Novi dio terminala bi trebao biti gotov do početka špice turističke sezone, a cijeli projekt zajedno s rekonstrukcijom postojećeg terminala do konca godine. Ovim projektom će se značajno unaprijediti kvaliteta usluge, implementirati najmodernija zaštitna oprema i sustavi za rukovanje prtljagom, te automatizirati većina tehnoloških procesa“ – izjavio je mr.sc. Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

Jedinstveni destinacijski glazbeni festival nedavno je objavio ime prvog izvođača što je izazvalo pravu euforiju među obožavateljima diljem svijeta. Vijest da je Swedish House Mafia potvrdila dolazak u Split, u samo 24 sata je vidjelo više od 5 milijuna ljudi, a riječ je o najjačem glazbenom imenu i najvećem pojačanju u povijesti festivala. Kako su oni jedni od miljenika i domaće publike, ove se godine očekuje njihov rekordni dolazak koji će im dodatno olakšati i nikad povoljnije regionalne ulaznice koje će u prodaju biti puštene u utorak, 4. ožujka. Naime, moći će ih se kupiti putem sustava Ticketshop po cijeni od 750 kuna ali se prije toga potrebno registrirati. Za sve one koji se ne registriraju na vrijeme, trodnevne ulaznice će se moći kupiti po cijeni od 799 kuna. Od danas su u prodaji i ulaznice za sve destinacije evente, a više informacija se može pronaći na službenoj stanici gdje se ujedno vrši i sama registracija.

Još je jedna atraktivna vijest obilježila je današnje druženje u Splitu – Poljud će dobiti novu glazbenu pozornicu pod imenom Worldwide Stage na kojoj će biti predstavljeni izvođači iz različitih glazbenih regija svijeta. Ono što je posebno zanimljivo, a i potpuno neočekivano, jest najava da će Ivan Dečak i grupa Vatra, biti jedan od izvođača na najnovijoj festivalskoj pozornici. Iako poznati kao rockeri, već godinama koketiraju s elektronikom, a kako njihovi najveći hitovi zvuče u potpuno novom EDM ruhu, uz podršku DJ-a koji će im se pridružiti na sceni, otkrit će tek kad izađu na Worldwide pozornicu u srpnju.