Nagrada splitskom arhitektu

23_03_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Damir Žižić
Nagrada splitskom arhitektu

Splitskom arhitektu Dinku Peračiću je za projekt novog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci –u nastajanju dodijeljena nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata "Bernardo Bernardi" koja se svake godine dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutarnjeg uređenja.

Reprezentativni arhitektonski artefakt zamijenjen je onim što autor projekta Dinko Peračić naziva muzejom u nastajanju, stoji u obrazloženju stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata. Tendencija apsolutnog planiranja zamijenjena je integralnim projektom kao orijentacijskom podlogom koja koordinira pojedinačne faze i zahvate te dozvoljava prostornoj strukturi da se organski proširuje i reorganizira prateći razvoj muzeja.

Arhitektonski projekt je otvoreni sustav, mehanizam koji omogućuje uzajamnu emancipaciju prostora i programa. Uloga projektanta znatno je manje vidljiva, ali mnogo delikatnija nego li smo navikli, postavljena u rasponu od eliminacije suvišnog do osiguravanja nužnog, uvijek intervenirajući i definirajući minimalno, bez aspiracija prema izvrsnosti oblikovanja. Navodi se i kako su nastali prostori koji nude mnoštvo mogućnosti i slobodu korištenja, destabiliziraju nerijetko krut institucionalni okvir. Kroz dijalog i blisku suradnju gradskog Odjela za kulturu, vodstva muzeja i arhitekta, stvara se institucija otvorenih vrata, što je zorno uprizoreno već na prvoj izložbi – retrospektivi Tomislava Gotovca, kad su u izložbenu funkciju stavljeni i servisni i uredski prostori muzeja.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u rujnu prošle godine preselio je u obnovljeni i preuređeni objekt smješten u nekadašnjem industrijskom kompleksu Rikard Benčić. Grad Rijeka do sada je realizirao prvu fazu muzeja, a projekt će se nastaviti širenjem muzeja u susjedne prostorije.

Koncept prenamjene Muzeja moderne i suvremene umjetnosti unutar H-objekta kompleksa Rikard Benčić predstavljen je u sklopu Hrvatskog nastupa na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine pod nazivom to trebamo-to radimo zajedno sa projektima rekonstrukcije Pogona Jedinstvo u Zagrebu i Doma mladih u Splitu. Dom mladih u Splitu je ujedno i prvi objekt čije se uređenje od 2007. kontinuirano odvija po principu uređenja putem minimalnih potrebnih intervencija. Spomenuti principi do punog izražaja upravo su došli u nagrađenom projektu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Najprestižnija hrvatska arhitektonska nagrada Bernardo Bernardi jedna je od pet godišnjih nagrada koje su dodijeljene na Godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Ove su godine, zbog jake konkurencije, uz Peračića istu nagradu dobili i Ivo Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar za Mali Arsenal, Centar za posjetitelje HERA u Zadru.

Podaci o zgradi:
Zgrada MMSU-a je nastala u 18. stoljeću i tijekom vremena doživjela je brojne rekonstrukcije i adaptacije. Koristila se za skladištenje i proizvodnju šećera, kasnije duhana i na kraju za proizvodnju strojeva.

Cijelo krilo koje se planira koristiti za potrebe Muzeja ima ukupno neto 3700 m2 na četiri etaže, a dio koji je uređen u ovoj fazi ima oko 1500 m2 u prizemlju i na katu. Preostale dijelove planira se urediti i otvoriti u sljedećim fazama.

Uređeni dio sadrži velik izložbeni prostor, veći ulazni prostor pogodan za razna događanja, edukacijski prostor koji se može koristiti za manje izložbe, radne prostore za zaposlenike i sve potrebne servisneprostore.