Na Zrinjevcu raste HUB

18_02_2013 / 14:53h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Maya
Na Zrinjevcu raste HUB

U Info zoni predstavili su se HUB Zagreb i Global Shapers Hrvatska. HUB koriste individualci ili grupe različitih zanimanja u svrhu obavljanja poslovnih sastanaka i organiziranje događanja, održavanja seminara...

Od ideje do realizacije: društveno odgovorno poduzetništvo - naslov je prezentacije kojom su se u petak u Info zoni predstavili HUB Zagreb i Global Shapers Hrvatska.

Ana Raguž govorila je o HUB-u, spletu poduzetničkih ideja koji ima tri stupa: prostor, zajednicu i program. Ideja HUB-a krenula je iz Londona 2005. godine, a glavna vizija mu je poticanje pojedinaca koji rade za bolji svijet. Radi se o poduzetničkim idejama koje su financijski održive i prikladne za realizaciju, a koje će riješiti društveni problem.

HUB Zagreb ima prostor na Zrinjevcu kojeg koriste individualci ili grupe različitih zanimanja u svrhu obavljanja poslovnih sastanaka i organiziranje događanja, održavanja seminara, treninga, radionica, edukacija... U prostoru je cijelo vrijeme tzv. host, odnosno domaćin koji se brine za dobar ambijent, prati inicijative i obavlja umrežavanja i upoznavanja potencijalnih poslovnih partnera. Važno je naglasiti kako je HUB društveno – poduzetna inicijativa koja ne ovisi ni o kome, nema sponzora te je u potpunosti samostalna. Jedini kriterij koji je potreban za pristupanje HUB-u je strast i želja da se promijeni svijet. Na web stranici hubzagreb.net nužno je ispuniti upitnik nakon čega se obavlja informativni razgovor i upoznavanje te eventualna konkretizacija ideje ili projekta.

Matija Longin i Antonija Kuzmanić predstavili su Global Shapers Community, zajednicu HUB-ova tj. mrežu podružnica koje osnivaju i vode mladi ljudi izuzetnih potencijala, dostignuća i želje za doprinosom lokalnoj zajednici. To su global shaperi u dobi od 20 do 30 godina i dolaze iz različitih područja života gdje se svako mišljenje i utjecaj generira iz različitih aspekata te se traži kompromis i lobira za društveno najbolje rješenje. Razlikuju se od HUB-a po tome što shaperi ravnopravno sudjeluju na svjetskom ekonomskom forumu uz bok glavnim svjetskim liderima te izriču svoja mišljenja, vizije i iskustva.

Sudeći po dobroj posjećenosti ovih predavanja, mladi Splićani su itekako zainteresirani za pokretanje, realiziranje svojih ideja i mijenjanjem svijeta nabolje - što nije moguće ako se ne krene od sebe.