Ma kakav Dan mladih!?

14_08_2012 / 16:12h
Ma kakav Dan mladih!?

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske su, odjeveni u crno, s Markova trga poručili da nemaju što slaviti te da se mladi u Hrvatskoj nalaze u zabrinjavajućoj situaciji.

Mreža mladih Hrvatske odlučila je ove godine ne slaviti Međunarodni dan mladih, iako je ga je prethodnih godina obilježavala aktivističkim i kulturno-umjetničkim programima. Predstavnici Mreže su, odjeveni u crno, s Markova trga poručili da nemaju što slaviti te da se mladi u Hrvatskoj nalaze u zabrinjavajućoj situaciji.

Nezaposlenost mladih dosegla je katastrofalne razmjere, a Hrvatska je zasjela na visoko treće mjesto po stopi nezaposlenosti mladih u Europi – poručuju iz MMH te podsjećaju da mlade uglavnom ne čeka radno mjesto ili ih čeka potplaćen i podkvalificiran rad. Upozoravaju i da se trendovi trajnog iseljavanja obrazovanih mladih iz zemlje ponovno opasno približavaju brojkama iz vremena ratnih godina. Priliku za poslom, prema statistici, gotovo svaki treći mladić i djevojka žele potražiti u inozemstvu.

- Na ovaj Međunarodni dan mladih želimo jasno reći kako je krajnje vrijeme da se ovo društvo počne mladima baviti sustavno i dugoročno, te kako je krajnje vrijeme da mladi prestanu biti floskula na kojima će svijet ostati sutra. Za bolje sutra, nužno je djelovati već danas – zaključili su u priopćenju objavljenom na mmh.hr.

Međunarodni dan mladih obilježava se od 1999. godine kada je Glavna skupština UN-a donijela odluku da se svakog 12. kolovoza skrene pozornost na mlade kao posebnu društvenu skupinu i njihova specifična pitanja i probleme.