Moj komadić zemlje u Kaštelima

15_09_2014 / 22:03h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Marko Vrdoljak
Moj komadić zemlje u Kaštelima

Izložba u Muzeju grada Kaštela pod nazivom "Moj komadić zemlje; Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske" otvorena je od 16. rujna do 6. listopada.

U Muzej grada Kaštela 16. rujna stižu priče poljoprivrednika iz Hrvatske – izložba pod nazivom Moj komadić zemlje; Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske. Kroz niz fotografskih (autor Marko Vrdoljak) i tekstualnih (autorica Marija Martinko) portreta poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja, projekt u sklopu kojeg se izložba održava, Najdraža mjesta – Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj, jača javnu svijest o značaju uloge poljoprivrednika u očuvanju prirode i tradicije.

Fotografije i izvorni citati u lokalnom narječju prikupljeni su prilikom posjeta poljoprivrednicima i njihovim imanjima. Prikazani su poljoprivrednici iz različitih regija Hrvatske: od Međimurja do južnodalmatinskih otoka; od Istre do Slavonije. Sudionici se bave pčelarstvom, proizvodnjom bučinog ulja, uzgojem autohtonih sorti povrća i voća, uzgojem izvornih pasmina stoke, proizvodnjom tradicionalnih sireva, sakupljanjem tartufa i čajeva, proizvodnjom brašna na staroj vodenici i mnogim drugim granama poljoprivrede.

Jedan od predstavljenih poljoprivrednika je i Ivica Dragan Elez iz Kaštel Kambelovca, zbog kojega je izložba i postavljena u Kaštelima – održati će se na ukupno 15 lokacija diljem Hrvatske, u mjestima iz kojih potječu prikazani poljoprivrednici ili obližnjim većim gradovima, te u Zagrebu kao završnoj lokaciji.