Mladi u programu javne televizije

30_10_2012 / 00:19h
Mladi u programu javne televizije

Pretprošli tjedan Mreža mladih Hrvatske je u Zagrebu organizirala raspravu o statusu mladih na javnoj televiziji i potrebi za kvalitetnijim sadržajima za mlade.

Pretprošli tjedan Mreža mladih Hrvatske je u Zagrebu organizirala raspravu o statusu mladih na javnoj televiziji i potrebi za kvalitetnijim sadržajima. Artikulirano je nekoliko jasnih zahtjeva koje je potrebno ispuniti kako bi se ostvarili preduvjeti u kojima bi HRT emitirao kvalitetniji program za mlade. Istaknuti stručnjaci i i predstavnici HTV-a, među kojim au su bili urednik Stranog program Krešimir Zubčić, v.d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša, Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja, Viktorija Car s Fakulteta političkih znanosti i Milan F. Živković iz Ministarstva kulture, složili su se kako je HTV potrebno restrukturirati te u njegovu programsku strukturu unijeti sinergiju i kvalitetniji protok informacija između pojedinih redakcija i programa, dok su se Viktorija Car i Dean Šoša složili i kako bi pomlađivanje organizacijske strukture HTV-a, koje je nužno potrebno, također dovelo do veće zastupljenosti mladih u programu HTV-a, te da bi se na taj način izbjegla nepotrebna getoizacija sadržaja njegovom podjelom kroz pojedine redakcije i programe za pojedine društvene ili interesne skupine - piše MMH na svom webu.

Vlasta Ilišin osvrnula se u svom izlaganju na činjenicu da posljednja istraživanja pokazuju kako televizija kao primarni izvor informacija kod mladih polako, ali sigurno gubi bitku s Internetom, no kako za njih još uvijek predstavlja najvažniji izvor kada su u pitanju informacije o politici i drugim ozbiljnijim temama. U više je navrata rečeno, i od strane izlagača i od prisutne publike kako se stječe dojam da program koji se trenutno emitira na HTV-u, a eksplicitno je namijenjen mladima, svjesno izbjegava obradu nekih tema poput spolnosti i ovisnosti. Dean Šoša i Krešimir Zubčić kazali su kako je ta opservacija djelomično točna, no u ovom konkretnom pitanju problem predstavlja zakon koji prije 21 sata ne dopušta emitiranje sadržaja u kojima se primjerice pojavljuje mlada osoba koja u ruci drži cigaretu, premda je to danas učestala pojava, te kako postojanje takvih zakonskih odredbi stvara prepreku za emitiranje bilo kojeg iole modernijeg i aktualnijeg sadržaja za mlade. Živa rasprava koja je uslijedila nakon izlaganja govornika pokazala je da se radi o zaista vrućoj temi te da će zagovarački proces u ovom konkretnom slučaju izazvati velik interes.

Svi oni koji nisu mogli prisustvovati raspravi mogu pogledati i reportažu koju je snimio FADE IN.