Mladi su resurs, a stariji problem

14_06_2013 / 10:37h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: ilustracija
Mladi su resurs, a stariji problem

O pitanju mladih češće se govori kao o društvenom problemu, a rjeđe kao o društvenom potencijalu. Na tribini pod nazivom "Mladi – resurs, a ne problem" uz predstavnika Info zone, govornici su bili i predstavnici udruga Most i DAR.

U sklopu projekta Birajmo roditeljske bitke Liga za prevenciju ovisnosti organizirala je tribinu pod nazivom Mladi – resurs, a ne problem u prostoru Info zone. Uz predstavnika Info zone, govornici su bili i predstavnici udruga Most i Dugopolje Aktivno Radi – DAR.

Iako se o pitanju mladih češće govori kao o društvenom problemu, a rjeđe kao o društvenom potencijalu, za predsjednicu udruge Most, Đordanu Barbarić, mladi su resurs: - U udruzi smo uspjeli više od 500 mladih, koji su bili na margini društva, zadržati u redovnom sustavu obrazovanja, pomažući im i motivirajući ih. Marginalizirani su na taj način postali resurs, a volonteri su se uspjeli zaposliti u udruzi te proširiti njeno djelovanje.

Barbarić dodaje kako mladi često nisu prepoznati zbog odraslih koji ih patroniziraju i ne dozvoljavaju im da budu pokretači, a obrazovanjem su ih uškopili čime se njihovo promišljanje sasjeklo u korijenu.

Neugodna iskustva s prepoznavanjem potencijala mladih imao je Ivan Čulin iz DAR-a, udruge koja je u svojim počecima nailazila na probleme jer su vladajući htjeli da članovi budu samo iz mladeži HDZ-a. Svojom upornošću i dobrim programom za školarce (pomoć u učenju, radionice, glumačka družina, razmjena učenika...) održali su se već pet godina te imaju sve više članova i uspješno realiziranih projekata.

Darko Čop iz Info zone u svojoj prezentaciji je istaknuo problem aktiviranja mladih kroz razne organizacije u kojima se može volontirati, uspostavljati kontakte, stjecati nova znanja i vještine ili se usavršavati. - Teško je isprovocirati reakciju kod mladih. Politika pruža neke mogućnosti, ali pitanje je koliko to koristimo. Tu je i problem kontinuiteta volontiranja jer je ono prilika i za zaposlenje - rekao je.

Usprkos višestrukim pozivima upućenim gradskim vlastima, osim Marija Popovića koji je na prethodnim izborima bio kandidat za gradonačelnika, na tribini nije bilo političara koji su u predizborno vrijeme bili redoviti gosti na tribinama. - Mi mladi prozivamo starije, ali nikada ne polazimo od sebe. Krivica je i na starijima koji su nam 20 godina nametali krive vrijednosti i učili nas da preko noći možemo doći do cilja, a to je dovelo do toga da mladi nemaju odgovornosti prema obvezama. Tome su doprinijeli i mediji - iznio je Popović srž problema mladih u Hrvatskoj

Ako ništa drugo, najmanji problem je pojaviti se na ovakvim tribinama koje mladima mogu pružiti informaciju kako mogu popraviti svoj položaj u društvu.