Mladi poduzetnici na Summer Jamu

31_08_2014 / 10:12h  |  Autor: I. Z.
Mladi poduzetnici na Summer Jamu

Na drugoj po redu konferenciji Summer Jam Croatia bilo je više od 50 sudionika iz čitavog svijeta. Studenti poduzetnici radili su u timovima te uz pomoć mentora razvijali ideje iz niza područja.

Summer Jam Croatia međunarodna je ljetna konferencija za buduće poduzetnike. Održala se od 23. - 27. 08. 2014. godine u Pine Beach Pakoštane Resortu, drugu godinu za redom pod organizacijom Ekonomskog fakulteta u Splitu, poduzetničkog inkubatora Fakulteta te studentske udruge AIESEC.

Riječ je o međunarodnoj konferenciji za mlade o poduzetništvu koja kreira platformu za poduzetnike i mlade ljude iz cijelog svijeta s ciljem razvijanja njihovih poslovnih ideja i projektnih prijedloga putem međunarodne suradnje. Već prve godine održavanja Summer Jam Croatia dobio je veliku pažnju. Na skupu je sudjelovalo više od 30 mladih, budućih poduzetnika kojima su predavači i mentori bili iskusni poduzetnici, a što je najvažnije, sudjelovanje na skupu bilo je presudno za osnivanje dva start-up poduzeća, jedno u Velikoj Britaniji, a drugo u Hrvatskoj.

Ove godine konferencija je brojila više od 50 sudionika iz različitih zemalja Europe i svijeta: Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Kolumbija, Makedonija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Poljska, Turska, Litva, Slovačka, Mađarska, Cipar te Hrvatska. Timove su kroz program vodili iskusni predavači i mentori kao što su Simon Best (Sveučilište Middlesex, London), Rafael Ventura Fernández (Sveučilište u Málagi), Mira Krneta (Hrvatska banka za obnovu i razvoj), Maja Fredotović (Prodekanica za razvoj i nove proizvode, EFST), Zvonimir Pastuović (poduzetnik, direktor programerske tvrtke Virtualni svijet), Andrej Štilenko (poduzetnik, Studio Antar), Krešimir Dvorski (poduzetnik, NextBike), Goran Dautović i Dino Dedić (Core Incubator).

Sam koncept konferencije kreiran je tako da studenti poduzetnici rade u timovima na poduzetničkim idejama koje su sami osmislili. Stvaraju poslovne planove te podižu svoju poslovnu ideju na veću razinu. Kroz cijeli proces prate ih mentori, predstavnici visokoobrazovnih ustanova, institucija povezanih s poduzetništvom te poduzetnici.

Timovi su ove godine razrađivali ideje iz područja turizma, marketinga, umjetnosti i zabave, prehrambene industrije, građevine i uslužnih djelatnosti. Najbolje razrađeni poslovni modeli koji su nagrađeni od mentora i žirija bili su, redom od prvog do trećeg mjesta, marketing agencija Guerilla, Mobilno studentsko naselje te društvena online platforma za učenje MOTO (Meet one, teach one).

Michelle Rickenbach, studentica iz Švicarske, konferenciju je komentirala ovim riječima: -Saznala sam za konferenciju u zadnji trenutak te mi je jako drago što sam se uspjela prijaviti za sudjelovanje. Ovo je odlična kombinacija rada i zabavnih aktivnosti te mi je iznimno drago što sam došla radi svih mogućnosti koje su mi se otvorile kroz druženje s ljudima iz različitih poslovnih područja. Dobila sam ohrabrenje za rad na svojim idejama i njihovoj realizaciji.

Konferencija se odvila pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva Turizma, HAMAG-a, HBOR-a te Zadarske županije. Materijalni pokrovitelj konferencije bila je Poljoprivredna zadruga Maslina i vino.