Mladi osuđeni na Hotel Mama

04_02_2013 / 11:53h
Mladi osuđeni na Hotel Mama

Na prostoru južne i istočne Europe 50% mladih između 24 i 34 godine i dalje živi s roditeljima, no brojke se znatno razlikuju u zemljama sjeverne Europe, a u SAD-u se događa fenomen bumerang generacije.

Mnogi mladi ljudi nastoje što prije napustiti roditeljski dom i zasnovati vlastiti život, no u onim zemljama Europe gdje je ekonomska kriza najveća - naročito na prostoru južne i istočne Europe - to postaje izuzetno teško ostvariv korak.
Informacije govore kako preko 50% mladih između 24 i 34 godine u Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Malti i dalje živi s roditeljima - piše njemački list Der Spiegel na temelju informacija Eurostata. U Portugalu, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj preko 40% u istoj dobnoj skupini živi s roditeljima.

Statistika pokazuje kako je brojka znatno viša u zemljama s većim postotkom katoličkog stanovništva. Brojke su date samo za članice EU, u susjednoj Sloveniji 44,1% mladih još uvijek nije napustilo roditeljski dom.

No, ove brojke znatno se razlikuju kada ih uspoređujemo sa zemljama sjeverne Europe. Tako primjerice u Finskoj, Švedskoj i Danskoj manje od 5% iste dobne skupine i dalje živi u, kako to Spiegel naziva, "Hotelu Mama".

Dok mladi Europljani nisu ni napustili roditeljski dom, u SAD-u se događa fenomen kojeg mnogi nazivaju bumerang generacija - zbog loše ekonomije i duge recesije mnogi mladi koji su inicijalno krenuli u samostalan život sada se vraćaju natrag roditeljima. Istraživanje organizacije The Pew Research Center pokazuje kako se čak 29% mladih Amerikanaca vratilo u roditeljski dom, prenosi portal advance.hr.