Mladi nisu prioritet Vlade EU

21_09_2014 / 19:41h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Rene, arhiv
Mladi nisu prioritet Vlade EU

Na popisu odgovornosti i nadležnosti koje imaju potpredsjednici Komisije, portfelj za obrazovanje, kulturu, mladež i građanstvo se ne spominje. Forum mladih traži da Komisija mladima dodijeli prioritet koji je potreban da bi ostvarili jednaka prava i mogućnosti.

– Mladi nisu prioritet nove Europske komisije – komentirao je Peter Matjašič, predsjednik Europskog foruma mladih, objavljivanje novih resora i povjerenika Europske komisije.

Naime, na popisu odgovornosti i nadležnosti koje imaju potpredsjednici Komisije, portfelj za obrazovanje, kulturu, mladež i građanstvo se ne spominje, dok su ostala ministarstva uredno navedena. Forum mladih traži da Komisija mladima dodijeli prioritet koji je potreban da bi ostvarili jednaka prava i mogućnosti.

Ono što Forum pozdravlja jest uključivanje područja građanstva u portfelj mladih te poziva povjerenika Tibora Navracsicsema da se uključi u otvoreni dijalog s mladima i civilnim društvom.

Kao još jednu pozitivnu promjena u novom sazivu Komisije ističu naglašavanje važnosti portfelja koji sadrži i vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima za što je odgovoran prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. Forum čvrsto vjeruje da prava mladih moraju biti zaštićena i apeliraju da se pravima mladih dodijeli prioritet, kako bi se omogućile jednake mogućnosti za sve.

– U vrijeme kada mladi ljudi u Europi još uvijek podnose najveći teret ekonomske krize, ovo je jedan od najizazovnijih portfelja, ali zahvaljujući nedorečenostima unutar nove strukture Komisije, u kojoj nije jasno naglašen prioritet problema mladih, europska mladež je pod rizikom – mišljenja je predsjednik Foruma.


Izvor: Youth forum


Zabrinutost za Mađarsku

– Dok se nadamo otvorenom i konstruktivnom dijalogu s povjerenikom za mlade, duboko smo zabrinuti nedavnim stvaranjem represije na nevladine organizacije u Mađarskoj i pozivamo mađarsku vladu da poštuje ljudska prava i slobodu izražavanja civilnog društva, kao i slobodu medija u Mađarskoj.


O Europskom forumu mladih

Europski forum mladih je platforma organizacija mladih u Europi te djeluje kao nezavisno, demokratsko tijelo s mladima na čelu koje predstavlja 97 nacionalnih vijeća mladih i međunarodnih organizacija mladih iz cijelog kontinenta. Forum potiče mlade ljude na aktivno sudjelovanje u društvu kako bi poboljšali vlastite živote, zastupajući i zagovarajući svoje potrebe i interese te iste njihovih organizacija prema Europskoj uniji, Vijeću Europe i Ujedinjenim narodima. Za više informacija posjetite http://www.youthforum.org