Mladi Kaštela (ni)su za politiku!

23_05_2013 / 11:55h
Mladi Kaštela (ni)su za politiku!

Rezultati ankete kaštelanske udruge Trokut mladih Kaštela sugeriraju da bi rezultati izbora bili znatno drugačiji da su mladi odlučili glasovati, no i da se značajan broj mladih odlučio aktivno baviti politikom i pokušati ući u Gradsko vijeće.

Činilo se kao da cijela država, baš svaki stanovnik Lijepe naše izbore smatra najvažnijim događajem u godini. Svi su bili uključeni i svi su imali nešto za reći, odjednom je u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Kaštelima, prosječni građanin postao politolog, povjesničar, novinar, kritičar i savjesni građanin informiran o svim političkim strujanjima i događanjima i glasno je govorio to što ima za reći. S druge pak strane, statistike pokazuju da veliki broj birača nije izašao na izbore – piše portal kaštelanske udruge Trokut mladih Kaštela u čijem je gradu na izbore izašlo manje od polovice birača, ukupno 40,10%.

Mladi Kaštelani odlučili ući u Gradsko vijeće

Rezultati njihove online ankete u kojoj je sudjelovalo 184 ljudi sa područja Kaštela sugeriraju da bi rezultati izbora bili znatno drugačiji da su mladi odlučili glasovati. No, iako je inertnost mladih veliki problem današnjice, velika krivica pada i na stranke koje se u svom programu, kampanji ili aktivnostima nisu obratili mladima i njihovim problemima na način na koji bi to bilo prihvatljivo – zaključuju.

Mladi u Kaštelima su velika, a opet marginalizirana skupina koju se spominje u programima i izbornoj propagandi, ali se po dolasku na vlast malo skrbi o njima, čemu možda najbolje svjedoči činjenica da sve više mladih zazire od politike, ali nema problema uključiti se u civilni sektor kroz razne Udruge i na taj način pridonijeti razvoju života u sredini. No, da bi bili bliže oltaru i promjenama te imali mogućnost predstaviti svoje ideje pa možda i realizirati koju od njih, jedan značajan broj mladih odlučio je aktivno se baviti politikom, pokušati ući u Gradsko vijeće i na taj način nešto promijeniti.

Najmlađa lista sa 84% mladih


Od ukupno 350 kandidata za Gradsko vijeće Grada Kaštela, njih 113 bilo je mlađe od 30 godina, što čini ukupno 32,29% svih kandidata – pokazuje statistika objavljena na tmk.hr. Najviše mladih nalazilo se na listi Saveza za promjene – njih ukupno 21 . To će reći da je lista Saveza za promjene 84% bila sastavljena od kandidata ispod 30 godina starosti. Nakon Saveza za promjene, najveći broj mladih nalazio se na kandidacijskoj listi Vladimira Škopljanca, njih 12 (48% liste). Treće mjesto na statističkoj tablici zauzele su sljedeće liste: Akcija mladih, HRAST i HSP AS/HSP/HČSP s 40% mladih na svojim listama, tj. s po 10 kandidata mlađih od 30 godina.

Od šest kandidata i kandidatkinja za gradonačelnika ili gradonačelnicu Grada Kaštela, niti jedna osoba nije bila mlađa od 30 godina. Među njihovim zamjenicima su dvije osobe od njih 12 (ukupno 16%) bile mlađe od 30 godina, Kristina Konta zamjenica kandidata Josipa Berketa i Ivana Bubrić zamjenica kandidata HDSSD-a Maria Serajlića.