Mladi glazbenici u Muzeju grada

Mladi glazbenici u Muzeju grada

U četvrtak, 24. svibnja, u 20 sati u Muzeju grada Splita održat će se koncert iz Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić. Koncert će se održati u Muzeju grada Splita, a nastupit će Vjekoslav Kaštelančić i Ana Lakić. Ulaz je slobodan.

U četvrtak, 24. svibnja, u 20 sati održat će se koncert iz Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić. Koncert će se održati u Muzeju grada Splita, a nastupit će Vjekoslav Kaštelančić i Ana Lakić.

Ciklus koncerata mo. Vinko Lesić zamišljen je kao platforma na kojoj mladi glazbenici mogu izraziti svoju umjetnost, a mlada publika može poslušati što njihovi vršnjaci te godinama bliski pojedinci rade te kakav program rado sviraju. Osim upornog vježbanja, jedna od bitnih odrednica glazbenika je javni nastup na kojem prezentira svoje glazbene, ali i scenske sposobnosti pred publikom. Kako bi se mladima pružila prilika za stjecanjem koncertnog iskustva mimo školskih i akademskih priredbi, Glazbena mladež Split pokrenula je ovaj ciklus u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem i Umjetničkom akademijom u Splitu.

Vjekoslav Kaštelančić (Split,1992.) tenor, upisao je Umjetničku akademiju u Splitu 2014. godine, odsjek solo pjevanje u klasi prof. Cynthije Hansell Bakić. U operi HNK Split sudjelovao je u različitim opernim produkcijama. Čest je gost Creških kulturnih večeri pod vodstvom prof. Simona Dešpalja, gdje ostvaruje više opernih uloga. Godine 2016. u Šibenskom narodnom kazalištu debitirao je u ulozi Plamenka (B. Erceg: Turia i Plamenko). Godine 2017. nastupio je u ulozi Ljube u Tijardovićevoj opereti Kraljica lopte te u ulozi Ruiza (G. Verdi: Trubadur). 2018. nastupio je u ulozi Lovre Juranića (I. Zajc: Nikola Šubić Zrinski). Diplomski studij je upisao u klasi red. prof. Giorgia Suriana (docentice Žane Marendić Bučević). Laureat je međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača u Pragu 2017. godine.

Ana Lakić rodila se 1989. u Zadru, gdje je završila glazbenu školu. 2014. godina magistrirala je flautu na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi Ane Domančić i Marka Zupana. 2018. godine magistrirala je flautu, solistički smjer, na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu, u klasi Dietera Flury-ja – tadašnjeg prvog flautista Bečke filharmonije. Usavršavala se na seminarima koje su vodili: Karl-Heinz Schütz, Silvia Careddu, Pierre Yves Artaud, Derek Jones, Boris Previšić, Jean-Louis Beaumadier. Održala je samostalne recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Svirala je prvu flautu i piccolo u srednjoeuropskom orkestru mladih EUphony Youth Orchestra, pod ravnanjem maestra Eda Spaanjarda. Od 2017. godine surađuje s ansamblom Ensemble für Neue Musik KUG Graz, pod ravnanjem maestra Ede Mičića. 2018. godine osvojila je III. nagradu na međunarodnom natjecanju „Giovani Musicisti“ u Trevisu (Italija) u kategoriji za suvremenu glazbu.

Info zona Facebook