Ajmo se prestati praviti blesavi...

19_02_2023  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Ajmo se prestati praviti blesavi...

U jubilarnoj 50. epizodi podcasta "U Zoni" gostovala je Mirela Pašić, svestrana pedagoginja, radnica s mladima i DJ-ica.

U jubilarnoj 50. epizodi podcasta "U Zoni" gostovala je Mirela Pašić, svestrana pedagoginja, radnica s mladima i DJ-ica. S voditeljicom Pinijom Poljaković razgovarala je o svom DJ hobiju koji je započeo na svadbama i tulumima, ali i o građanskom odgoju i obrazovanju te prevenciji nasilja u partnerskim odnosima mladih.

- Ajmo se prestati praviti blesavi da mladi ne prakticiraju intimne odnose - poručila je Mirela komentirajući da se o toj temi premalo razgovora s mladima i prenoseći svoja iskustva održavanja edukacija u tom području. U prvom dijelu razgovora naglasak je bio na temi nasilja u partnerskim odnosima mladih pa je objasnila tko su žrtve gaslightinga i što je sekstanje. Upozorila je da je rješenje tog problema u prevenciji i u smanjenju stereotipa i predrasuda. Skrenula je pozornost i na problem ako mladi o tim temama uče isključivo kroz projekte udruga.

Govoreći o svom angažmanu na izradi priručnika o građanskom odgoju i obrazovanju, objasnila je što je građanski odgoj te kako se u praksi provodi u riječkim školama. Smatra da se ta tema isprostituizirala te da je nepotrebno stavljen naglasak samo na dio sadržaja. Istaknula je i važnost suradnje i dijaloga s mladima te je upozorila da odrasli nerijetko misle da znaju što mladima treba, bez da se s njima konzultiraju.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta "U Zoni" te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.