Marina Vujčić na Bookvici

03_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Bookvica
Marina Vujčić na Bookvici

U potki romana je teorija kaosa, takozvani leptirov učinak, koji autorica istražuje na razini „malog“ čovjeka i njegove svakodnevice pitajući se može li bezazlena noćna šetnja jedne osobe sudbonosno utjecati na živote drugih ljudi, koje i ne poznaje.

Ovog četvrtka, 5. prosinca 2019., s početkom u 20:30 sati, u književnom programu Bookvica u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) svoj će novi roman Pedeset cigareta za Elenu (Fraktura, 2019.) predstaviti jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, Marina Vujčić.
U potki romana je teorija kaosa, takozvani leptirov učinak, koji autorica istražuje na razini „malog“ čovjeka i njegove svakodnevice pitajući se može li bezazlena noćna šetnja jedne osobe sudbonosno utjecati na živote drugih ljudi, koje i ne poznaje.
- Četiri paralelne priče ovih junaka, naizgled posve nepovezane, odvijat će se tijekom dvadeset četiri sata u danu na početku kojeg je Oliver donio odluku koja će utjecati na živote ostalih troje protagonista i likova koji su s njima povezani. Usprkos tome ostat će neznanci, iako bi im taj jedan dan, a nekima možda i ostatak života, izgledao sasvim drukčije da se jedni drugima nisu našli na putu - napisao je Seid Serdarević, urednik, u opisu knjige.

Voditeljica Bookvice Patricija Horvat razgovarat će s autoricom o tajni njezine popularnosti, temama koje je privlače i njihovu istraživanju, o oživljavanju likova, problemima suvremenog društva koja stavlja u prvi plan u svojim djelima, statusu spisatelj(ic)a u današnjem društvu i aktualnoj temi koeficijenta, a spomenut će i raznovrsne aktivnosti, osim pisanja romana, kojima se autorica bavi na književnom polju.
I publika će imati priliku postavljati pitanja autorici, a u tradicionalnoj nagradnoj igri netko će dobiti knjigu Pedeset cigareta za Elenu na dar.
Bookvicu podržavaju Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Ukratko o autorici
Marina Vujčić rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku.
U nakladi izdavačke kuće Profil 2010. objavila je roman Tuđi život, a 2014. u izdanju Hena coma knjigu drama Umri ženski i roman A onda je Božo krenuo ispočetka, koji je 2015. ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost.
Za dramu Umri ženski 2014. godine dobila je treću nagradu Marin Držić.
Godine 2015. u izdanju Hena coma objavila je roman Mogla sam to biti ja. Iste godine na natječaju V. B. Z.-a i Tisak medije romanom Susjed osvojila je nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2015., koji je objavila izdavačka kuća V. B. Z.
Godine 2016. u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem objavila je roman Otpusno pismo u izdanju Hena coma te za dramu Podmornica dobila treću nagradu Marin Držić, a 2017. u izdanju Hena coma objavila je roman Pitanje anatomije.
Živi i radi u Zagrebu.