Maribor: milijuni za mlade

26_11_2013 / 01:04h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Mario Vidić
Maribor: milijuni za mlade

U petak se održala konferencija Demokracija za 5+ na kojoj su uz više od 40 mladih sudjelovali i predstavnici Grada Maribora koji u 2013. nosi titulu Europskog grada mladih te je uložio 700 tisuća eura u 52 programa za mlade.

U petak se u splitskom hotelu Dujam održala konferencija Demokracija za 5+ na kojoj su, između ostalog, predstavljeni rezultati istoimenog projekta koji za cilj ima uspostaviti suradnju predstavnika lokalnih samouprava i mladih na području Istarske, Splitsko – dalmatinske, Vukovarsko – srijemske, Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije. Uz više od 40 sudionika iz pet hrvatskih županija u konferencijskom programu sudjelovali su i Mitja Špes i Tjaša Pahor ispred Grada Maribora koji u 2013. nosi titulu Europskog grada mladih.

Špes je okupljenima objasnio da je Grad Maribor čak dvije godine radio na izradi strategije koja je 2010. godine rezultirala uspješnim apliciranjem na natječaj za europsku prijestolnicu mladih. Grad manji od Splita u 2013. godini uložio je 700 tisuća eura u 52 programa 32 organizacije mladih iz područja strukturnog dijaloga, zabave, interkulturne integracije, kreativnosti, sporta, volontiranja, zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, ekologije i međugeneracijske suradnje. Mladi u Mariboru tako, primjerice, imaju priliku ostvariti pravo na subvenciju ako se odluče odseliti od roditelja i živjeti u stanu s cimerima, a prilikom prvog zaposlenja osigurava im se jednogodišnje mentorstvo.

Pahor je prezentirala mjere aktivnog zapošljavanja mladih za koje je posebno istaknula da odgovaraju na probleme slabe educiranosti mladih te slabog protoka znanja među generacijama. Tijekom godine 10 je organizacija kreiralo 10 različitih programa kako bi uključili mlade u tržište rada. Programi su obuhvatili poprilično široko područje, od integracije romske zajednice, preko poticanja razvoja strukovnih zanimanja, do izrađivanja individualnog poslovnog plana. Trenutni projekt u provođenju nosi naziv My Generation i fokusira se na prilagodljivost mladih u promjenjivim uvjetima rada.

Projekt Demokracija za 5+ financiran je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a provodi ga Udruga ZUM iz Pule u partnerstvu s Info zonom iz Splita, Udrugom za kreativni razvoj Domaći iz Karlovca, Klubom mladih Bršadin te Udrugom mladih K.R.I.D. iz Petrinje.

Uglavnom jednaki stavovi i iskustva o različitim temama vezanim uz problematiku mladih

U popodnevnom dijelu konferencije sudionici su iznosili stavove i iskustva o različitim temama vezanim uz problematiku mladih. Mladi tako u većoj mjeri negativno percipiraju Savjete mladih te ističu potrebu educiranja i članova Savjeta mladih i gradskih i županijskih vlasti. Educiranost, ali i kvalitetniji angažman udruga, vide kao spas i za strukturirani dijalog koji u praksi zapravo ne postoji. Samo su se Karlovčani mogli pohvaliti da njihova gradska uprava ima osobu zaduženu za suradnju s mladima. Generalan je zaključak da udruge mladih i za mlade teško dolaze do gradskih prostora, odnosno najčešće im se dodjeljuju zapušteni i neadekvatni prostori. Na lokalnim razinama nema natječaja za financiranje projekata udruga mladih i za mlade pa se najčešće financiraju putem natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih i programa Youth in action.