Mali Marulić: dodijeljene nagrade

15_04_2016  |  Autor: M. A.  |  Foto: Jelena Popić
Mali Marulić: dodijeljene nagrade

U sklopu programa svečanog zatvaranja 9. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji je od 11. do 14. travnja ukupno pratilo više od 2000 posjetitelja, u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima.

U sklopu programa svečanog zatvaranja 9. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u četvrtak, 14. travnja 2016., u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima.

Stručni žiri u sastavu Renata Carola Gatica, Lina Vengoechea i Ivor Martinić proglasio je nagrade u ukupno šest kategorija. Nagrada za likovno rješenje lutaka i scenografije pripala je Nisi Hrvatin za predstavu Trsatski zmaj Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Franji Đakoviću za uloge Jure, Slineše i Automata u predstavi Moj prijatelj Mačkodlak Gradskog kazališta lutaka Split. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Lari Živolić za ulogu Jelice u predstavi Moj prijatelj mačkodlak. Nagrada za najbolju režiju pripala je Ivanu Plazibatu također za predstavu Moj prijatelj Mačkodlak. Hrvoje Zalar dobio je nagradu za najbolji dramski tekst za predstavu Moja obitelj i jedan jež Kazališta Smješko iz Zagreba. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi U potrazi za dijamantnom suzom Gradskog kazališta Požega.

Posebnu nagradu dodijelio je i dječji žiri koji čine učenici splitskih osnovnih škola i koji je tijekom proglašenja i sam izveo mini predstavu i time se pridružio u stvaranju vedre i opuštene atmosfere koja je vladala tijekom cijelog Festivala. Korina Klarić, Robert Kovačević, Lovre Kaleb, Ula Reić i Laura Zoraja najboljom su ocijenili predstavu Moja obitelj i jedan jež, a od ostalih su izdvojili Hrabricu zagrebačkog Kazališta Žar ptica i Moj prijatelj Mačkodlak.

Po završetku dodjele nagrada izvedena je nesvakidašnja predstava Duga u režiji Tamare Kučinović.

9. Mali Marulić održao se od 11. do 14. travnja, a u četiri dana održalo se ukupno 18 programa u Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, dvije osnovne škole i knjižnici. Nastupilo je 7 kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija, studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali ovogodišnje nagrađene tekstove Natječaja Mali Marulić. Festivalske izvedbe pratilo je više od 2000 posjetitelja.

Obrazloženja stručnog žirija

1. Nagrada za likovno rješenje lutaka i scenografiju

Kroz lutke i scenografiju umjetnica Nisa Hrvatin predstavlja svoj grad Rijeku na likovno izazovan način i maštovito kreira snažne i upečatljive slike. Inspirirana poviješću, arhitekturom i umjetničkom baštinom svoga grada, autorica oživljava ključne simbole grada Rijeke i nadograđuje ih tako da oni postaju likovi priče.

2. Nagrada za najbolju mušku ulogu

Franjo Đaković uspjelo je kreirao više šarmantnih likova, te je poštujući dramski predložak i redateljske upute svaki lik ostvario koreografski točno i duhovito, ni u jednom trenutnku ne zaboravljajući na emotivnu karakterizaciju svakog pojedinog lika. Vješte transformacije i odlična suigra sa ostatkom ansambla pokazuju izvođačku zrelost ovog mladog glumca.

3. Nagrada za najbolju žensku ulogu

Lara Živolić kreirala je dopadljiv lik djevojčice Jelice donoseći je s velikom toplinom i nježnošću. Točna u artikulaciji i pokretu, iznimno emotivno donosi na scenu pročišćenu glumačku kreaciju. Poštujući svoje partnere, kao i publiku ova glumica osvaja svojim šarmom i lakoćom igre.

4. Nagrada za najbolju režiju

Ivan Plazibat uspješno je ostvario duhovitu predstavu punu emotivnih trenutaka i bogatih odnosa. Donosi sjajnu scensku energiju poštujući sve suradnike, a posebno sjajan ansambl glumaca Gradskog kazališta lutaka Split. Precizno i točno na pozornicu donosi neobičan svijet Olje Savičević Ivančević, pokazujući da najbolje predstave nastaju onda kada se vješto objedine svi suradnici i njihovi doprinosi.

5. Nagrada za najbolji tekst

Dramski tekst inspiriran razgovorima sa obiteljima koji su prošli proces posvajanja, kao i slikovnicom Jež poljske autorice Katrzyne Kotowske donosi emotivnu i toplu priču o tome kako su Anja, Sanja i Vanja postali obitelj. Kroz priču ove obične obitelji autor na svjež, duhovit i iznimno emotivan način progovara o važnoj temi posvajanja djeteta. Ispisujući ovu važnu priču autor ni u jednom trenutku ne cenzurira mračne strane i poteškoće, te ne podcjenjujući gledatelje vrlo pošteno priča o svima nama. Veliku pomoć autorima u pripremi predstave pružila je udruga Adopta što pokazuje važnost istraživačkog rada i povezivanja kazališta sa ostalim institucijama u radu na važnim društvenim temama.

6. Nagrada za najbolju predstavu

Predstava koju autori najavljuju kao „opasno duhovita i napeta slavonska kung-fu komedija na paravanu“ na beskrajno šarmantan način priča o slavonskom bećaru Slavenu koji odlazi u daleku Aziju u potragu za dijamantnom suzom kako bi ozdravio svog prijatelja Janka. Stilski čista, ginjolska predstava osvaja svojom ujednačenošću i razigranom animacijom. Uz živu glazbu sjajnog glazbenika Ervina Lustiga, predstava plijeni svojom toplinom i lucidnošću. Nagrađujući studentski rad nastao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku podupiremo mlade umjetnike i nove umjetničke energije te se nadamo još izazovnijim dječjim predstavama u budućnosti.