Mali dućan strave - veliki hit

29_10_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Prva gimnazija
Mali dućan strave - veliki hit

Na premijernoj izvedbi mjuzikla Mali dućan strave u splitskom HNK, nastalog u suradnji 1. gimnazije i Astor Collegea, splitski gimnazijalci i njihovi engleski vršnjaci pokazali su, treba odmah reći, da glazbu i glumu znaju i u praksi.

Splitska Prva jezična gimnazija u suradnji s engleskom školom Astor College iz Dovera 27. listopada premijerno je, u splitskom HNK, izvela veliku uspješnicu Off-Broadway scene, mjuzikl Alana Menkena i Howarda Ashmana Little Shop of Horrors, odnosno Mali dućan strave. Splitski gimnazijalci i njihovi engleski vršnjaci pokazali su, treba odmah reći, da glazbu i glumu znaju i u praksi.

Neobičan izbor mjuzikla za postavljanje vječnih pitanja

Iako se na prvi pogled odabir navedenog mjuzikla čini kao neobičan, možda i neprikladan izbor za srednjoškolce, bizarna i pomalo morbidna radnja koju je u istoimenoj filmskoj crnoj komediji još 1960. predstavio Roger Corman, itekako je povezana s našom svakodnevnicom. Neobična biljka, kojoj je mladi cvjećar Seymour Krelborn nadjenuo ime Audrey 2, prema svojoj kolegici i simpatiji, opskrbila mu je slavu i bogatstvo, a time su se ostvarile i sve tihe patnje protagonista: priznanje šefa cvjećarne Mushnika, društva, ugled i naklonost njegove ljubljene kolegice u cvjećarni Audrey. Problem je taj što biljka živi i raste konzumacijom vrlo neobične nutritivne namirnice – ljudske krvi. Ovom neobičnom tematikom problematiziraju se neka od vječnih pitanja: koliko smo daleko spremni ići da bi ostvarili snove? Opravdava li cilj sredstvo? Imamo li pravo biti suci i provoditi pravdu sukladno vlastitim moralnim načelima ili pravo na sud ima samo neka viša sila?

Režija, koreografija, scenografija i kostimi – na visini zadatka

Za odličnu režiju zaslužan je Michael Hornsey, uz asistenciju Olge Granić, a za jednako kvalitetnu koreografiju pobrinila se Victoria Chamberlain. Scenografija Michaela Hornseya vjerno nas je preselila u njujorški kvat i skromnu cjećarnicu, gdje se odvija većina prizora. Za kostimograiju su bile zaslužne čak tri dame: Josipa Bilić, Marina Kukoč i Dayna Boston, koje su u kvartovskom svijetu kombinirale retro i suvremene odjevne komade, a najzanimljivija je svakako bila lutka biljke Audry 2. Scenarij je osuvremenjen te povezan s lokalnim kontekstom, pa su se tako Audrey i njezin nasilni dečko Orin upoznali jedne večeri u – Talogu (kafić splitskog HNK), što je svakako učinilo cijeli mjuzikl bliži splitskoj publici te izmamilo pokoji osmijeh. Da naši gimnazijalci zvuče kao pravi Englezi, ali i da razviju glumačke sposobnosti, pobrinula se Olga Granić, profesorica engleskog, a glazbenim pripremama upravljala je profesorica glazbenog Snježana Kaštelan.

Zavidne sposobnosti Luke i Karle

Luka Ružić Marušić, koji je utjelovio Seymoura Krelborna, pokazao je zavidne glumačke sposobnosti glumeći nesamopozdanog nespretnjakovića velikog srca, ali naivne prirode. Srca publike stasom, glasom i glumom zarobila je Karla Šamadan kao Audrey, čije vokalne sposobnosti pariraju njezinim kolegama sa broadwayske scene. Odlična dikcija, neverbalna komunikacija, a ispred svega navedenog prekrasan glas i sposobnost interpretacije, za vrijeme izvedbe izmamilli su nekoliko puta veliki pljesak publike.

Dvoje iza Audrey 2

Biljkom Audrey 2 „upravljalo“ je čak dvoje izvođača. Leanne Miller poklonila joj je glas, a Tyler Groombridge bio je zadužen za kretnje biljke. Iznimne glasovne sposobnosti Leanne Miller te neobična boja glasa, koja podsjeća na afričke te afroameričke pjevače, također su zadivile publiku. Još veće oduševljenje izazvao je njezin naklon i kada je publika shvatila da je okrutnu biljku glasovno utjelovila bjelkinja u kolicima. Bio je to odličan primjer integracije osoba s invaliditetom u projekt, uloga u kojoj se Leanne u potpunosti mogla ostvariti. Ovaj primjer svakako bi mogao poslužiti i nama, da ne staje sve na riječima nego da ih sprovedemo u djela, jer zaista bi trebalo biti suvišno naglašavati da su osobe s invaliditetom često nepravedno marginalizirane iako itekako imaju sposobnosti i volje iskazati se u različitim područjima.

Trojka bez dlake na jeziku

Zbor, koji je uvježbavao Marijo Krnić, vokalno i koreografski bio je na visini zadatka, a veliki angažman srednjoškolaca odavao je njihovo zadovoljstvo u izvedbi mjuzikla. Iako u mjuziklu zbor ne izvodi veliki broj songova, u režijskom smislu pjevači su tijekom mjuzikla djelovali i kao odlična i smislena nadopuna žive scenografije. Njihovo odsutstvo u glazbenom smislu nadopunio je mali vokalni ansambl kao komentator radnje: Sara Žižić, Regina Tudor i Lana Lukić. Cure su vjerno utjelovile uličarke bez dlake na jeziku, a posebnu pohvalu zaslužile su i za interpretaciju vokalnih dionica. Dr. med. dent. Orion, čiju titulu neprestano naglašava potlačena Audrey, premijerno je utjelovio Luka Kežić. Kao visokoobrazovani nasilni motorist pokazao je širok spektar glumačkih sposobnosti, od komičnosti do verbalnog, ali i fizičkog nasilja.

Istaknuti glazbenici za rock štih


Orkestar u ovom mjuziklu mijenja band, koji sačinjavaju redom istaknuti glazbenici: Tonči Tranfić (klavijature), Zoran Velić (klavijature), Goran Cetinić – Koča (električna gitara), Luka Brodarić (bas gitara) i Mijo Vrvilo (ritam sekcija), pod vodstvom dirigenta Harija Zlodre. Iako klasičari po profesionalnoj vokaciji, od navedenih imena očekivao se jednako kvalitetna izvedba mjuzikla, koja korijene najviše crpi iz rock nasljeđa, a upravo smo to i dobili.

S obzirom na energiju mladih izvođača i na angažman čitavog tima, preostaje još samo zaključiti da je Mali dućan strave - veliki hit.

Mali dućan strave izveden je i 28. listopada a dvije su izvedbe na rasporedu 29. listopada. Iduća je izvedba početkom prosinca, ali u Engleskoj. Tko se početkom prosinca ne zatekne tamo, preostaje mu samo nadati se da će biti još splitskih izvedbi.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 03/15 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.