Maldivi – zabranjen toples

19_11_2006
Maldivi – zabranjen toples

Otok je prepun koralja i školjki, koji se ne smiju odstranjivati i lomiti (no hajde ti sad dokaži jednom tvrdoglavom Bosanđerosu da ne smije napuniti putnu torbu školjkama!!! ), a nudizam i toples su zabranjeni (to me strašno pogodilo, možeš si misliti!). Svako nepoštivanje pravila, plaća se 500$.

Otočka skupina Maldivi su zapravo mala muslimanska republika, sastavljena od približno 1200 koraljnih otoka, podijeljenih u 26 atola (zapravo, većina njih su otoci u pokušaju, ali dobro nećemo sad cjepidlačiti). Nalaze se u Indijskom oceanu, 800 km jugozapadno od Šri Lanke i protežu se na površini od 120 km po širini i 850 km po dužini. 200-tinjak otoka naseljeno je domaćim stanovništvom, dok su na 90 njih turistička naselja i hoteli. Službeni jezik im je - divehi, ali gotovo svi govore engleski (iliti mumljaju, da ti je potrebno par minuta da skužiš o kojem je jeziku riječ). Novčana jedinica je rufija, no ne pitajte me za protuvrijednost u kunama, jer rufiju nisam ni vidjela sve smo plaćali u dolarima.



Vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku je +3 sata. Klima im je suptropska, s kišovitim razdobljem od 5. do 10. mjeseca. Prognoze za tih 7 dana, koliko sam ja provela tamo, su bile 24 stupnja u prosjeku, međutim nas je dočekao pravi toplinski udar! Naime, temperatura ni jedan dan nije padala ispod 40, dok je noću bilo "ugodnih" 30-ak stupnjeva. Dakle, nigdje bez kreme sa zaštitnim faktorom +100!

No, kako sam ja jedan jaaaaako tvrdoglav stvor (tko bi rekao!), pravila sam se "pametna", mažući se isključivo maslinovim uljem, jer ne pristajem na kompromise, pa se tako sto intenzivnija boja morala postići sad i odmah! Rezultat poslije JEDNOG dana, bio je najučinkovitiji peeling lica koji možete zamisliti… jer mi se kompletna koža na licu ogulila dva puta. Bila sam divna, kao da me susreo Hannibal Lector! Na ostatku tijela, posljedice su postale očigledne tek po povratku, pa sad imam trendy krava uzorak!



Viza je potrebna, a dobiva se besplatno, prilikom ulaska na Maldive i to na 30 dana. Preporuka: ne nosite maramu sa uzorkom mrtvačkih glava jer će vas carinik streljati pogledom, kao da vam je George Bush u najmanju ruku obiteljski prijatelj. Unošenje alkohola, životinja(!) i svega što vrijeđa Islam je STROGO zabranjeno. Iz Zagreba nema direktan let za Male, tako da se presjeda u Beču. Po slijetanju, na aerodromu vas dočeka predstavnik agencije, koji vas uputi na brzi brod (Brod?! Ha! ČAMAC!!!), koji vas preveze do otoka, na kojem ste smješteni.



Mi smo bili smješteni na Paradise Islandu, koji se nalazi na Sjevernom Maleu, nekih 9-10 km od aerodroma, tako da je transport čamcem trajao 20-ak minuta. Po dolasku u hotel, dobili smo piće dobrodošlice (bezalkoholno, naravno!), upute, neke bezvezne formulare za popuniti, a onda ključ od sobe u ruke i parola: SNAĐI SE! Naime, otok je dugačak nešto manje od jednog kilometra, a širok 230 metara i po čitavom otoku su raspoređene sobe, kojih ima 260 (osim na jednom manjem dijelu, gdje su smješteni zaposlenici). Osim ovih 260 soba, postoji još 30-ak vodenih bungalova, koji su bili zatvoreni, zbog obnove.



Nakon pola sata lutanja, uspjele smo pronaći sobu. Sve se nalaze na plaži (jebo elitu, imaš privatni dio plaže!!!), opremljene klima uređajima (da ne crkneš od vrućine, pa da oni ne moraju snositi troškove ukopa), satelitskom TV, sefom, telefonom i mini barom. U ponudu hotela, uključen je sportski centar (tenis, basket, squash, teretana, jacuzzi, biljar...), s tim što se to posebno plaća (6$ dnevno po osobi, a moraš platiti za sve dane boravka na otoku), internet club (2$ za 15 minuta, a rikne svaki drugi dan), spa-centar, japanski, talijanski i indijski restoran, bar, disco, te fakultativne, poput scuba divinga, noćnog i dnevnog pecanja (imaš priliku doživjeti bliski susret sa škvadrom morskih pasa od preko 2 metra), obilazak otoka s lokalnim stanovništvom (na kojima MORAŠ biti "decentno" odjeven, u prijevodu: dugi rukavi na +40!) i sl.



Otok je prepun koralja i školjki, koji se ne smiju odstranjivati i lomiti (no hajde ti sad dokaži jednom tvrdoglavom Bosanđerosu da ne smije napuniti putnu torbu školjkama!!! ), a nudizam i toples su zabranjeni (to me strašno pogodilo, možeš si misliti!). Svako nepoštivanje pravila, plaća se 500$.







Što se tiče obroka u ponudi je švedski stol, jako bogat i raznovrstan, tako da i najizbirljiviji mogu pronaći nešto za sebe. Jedino što im je SVA hrana «malo» jače začinjena, ali kako ja nemam s tim problema nisam se ni bunila. A, tek izbor kolača... mljac! Čaj i kava su uključeni u obroke, sve ostalo se posebno plaća. U baru je na ponudi širok asortiman koktela, ali samo sam se jednom upustila u tu avanturu plaćanja 20$ po jednom. Na prodavaonice i slične stvari možete zaboraviti! Na otoku postoji samo suvenir-shop, gdje možete nabaviti razglednice i njihove rukotvorine od drveta i kože, ništa osobito. Svi troškovi se plaćaju zadnji dan prilikom odjavljivanja. Uposlenici su jako ljubazni, ali i jako tradicionalni, da ne kažem zatucani, pa je među stotinama zaposlenih u hotelu bilo samo tri žene!

Dokaz da sam na svoj omiljeni web site i forum mislila i na egzotičnim Maldivima možete vidjeti na fotografiji ispod.




napisala / foto: Impression