Zbr'ka pjesama Maksima Lazića

20_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Press
Zbr'ka pjesama Maksima Lazića

- Ova knjiga nije ljubavna poezija, mada većina pjesama u njoj je o ljubavi, čak kad i nije ljubavna tematika, ljubav viri iz redaka i stihova i gospodari njihovim rimama, jer takav sam ja i takvi ste vi svi, bića ovisna o ljubavi i nježnostima bilo kakve vrste. Ova knjiga je i mnogo više o toga, ona propituje o vječnim pitanjima; tko smo, odakle dolazimo, kamo idemo i što želimo na tom putu isprepletenom snovima i javom - kaže Maxa.

Jedan od ključnih aktera splitske heavy rock scene - Maksim Lazić Maxa, objavio je prvu zbirku poezije. Vrsni gitarist koji je kroz bend Zippo osnovan 1986. godine surađivao s Goranom Karanom, Giulianom, Marsell Benzonom i mnogim drugim poznatim splitskim glazbenicima, u svojoj 51. godini objavio je Zb'rku pjesama – ja nisam Jesenjin. Danas se pored poezije Maxa bavi skladanjem, aranžiranjem i pisanjem tekstova za pjesme, posebice za djecu, pa je svojevremeno nagrađen i Grand Prixom za tekst i glazbu pjesme Srce vatreno koja je osvojila prvo mjesto na splitskom festivalu za djecu Mali Split.

- Ova knjiga nije ljubavna poezija, mada većina pjesama u njoj je o ljubavi, čak kad i nije ljubavna tematika, ljubav viri iz redaka i stihova i gospodari njihovim rimama, jer takav sam ja i takvi ste vi svi, bića ovisna o ljubavi i nježnostima bilo kakve vrste. Ova knjiga je i mnogo više o toga, ona propituje o vječnim pitanjima; tko smo, odakle dolazimo, kamo idemo i što želimo na tom putu isprepletenom snovima i javom. Zato vam želim da slobodni poput ptice u letu, neopterećeno plovite mojim stihovima ,budete uvučeni u njih poput djeteta u lijepu bajku, lagani i bestjelesni kao sjemenke maslačka nošene vjetrom i da promišljate i maštate o životu dok ih čitate, te ih slikama iz svoje mašte bojate i činite težim i vrjednijim jer oni su stvoreni i postoje samo radi vas, a održat će ih samo vaša ljubav koja je hrana za ono neprocjenjivo, a to je rast, sloboda i smijeh i suze tog djeteta što živi u vama i u meni!! - istaknuo je Maxa.

Predgovor je napisao splitski glazbenik Jovica Škaro, Maxin prijatelj i suradnik. Škaro je utemeljitelj i voditelj mnogih drugih dječjih manifestacija i igraonica i izvedbi vezanih uz glazbu i educiranje mladih.
- Iako kaže Maksa Ja nisam Jesenjin, ipak mu je pošlo za rukom dotaknuti dušu čitatelja, a to mogu samo veliki, srcem i umom. Budući da Maxu poznajem još iz dječačkih dana kad je s istim ovakvim žarom svirao gitaru, uvijek korak-dva ispred svoje generacije, a to je i ljepota i tragedija za umjetnika istovremeno, ovakva zbr'ka pjesama ni najmanje ne čudi. To je on: čovjek-emocija, a k tome još i izrazito spisateljski nadaren da paralelno ukomponira stilske figure, ritmiku, rimu, metafore, usporedbe, gradacije... - poručio je Škaro.

Knjiga Maksima Lazića Maxe može se nabaviti mailom: [email protected], a uskoro i u kafiću Medo u Odeskoj ulici na Mertojaku.