Magični realizam u Quasiju

24_02_2014 / 18:34h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: FB AGM nakladnička kuća
Magični realizam u Quasiju

Ime Karmen Špoljarić možda je još uvijek nezapaženo kod šire publike, ali nekoliko književnih nagrada i odlične kritike koje prate roman Nije ovo TwinPeaks daju naslutiti da je riječ o domaćoj autorici čiji je rad vrijedan pažnje.

Zagrebačka spisateljica Karmela Špoljarić posjetila je u četvrtak Split i u sklopu programa Bookvice u Quasimodu predstavila svoja dvije knjige: roman prvijenac Nije ovo TwinPeaks (AGM, 2013.) i zbirku priča Pazi što ćeš poželjeti (CKP, 2013.).

Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.,a na istom je Fakultetu i magistrirala 1999. iz područja novije hrvatske književnosti. Nazivaju je jednom od predstavnica tzv. novog ženskog vala u koji spada iznenađujući broj književnih djela autorica srednjih godina, a koja su objavljena tijekom 2013.

Sudeći prema skromno okupljenoj publici, njezino ime je možda još uvijek nezapaženo kod šire publike, ali nekoliko književnih nagrada i odlične kritike koje prate roman Nije ovo TwinPeaks daju naslutiti da je riječ o domaćoj autorici čiji je rad vrijedan pažnje.

Ipak, malobrojna publika omogućila je Karmeli da se opusti i u gotovo kućnoj atmosferi priča ne samo o svojim književnim uracima nego i o procesima koji su prethodili njihovu nastanku, te književnim smjerovima koji su formirali autoričin stil. Kako je sama rekla, pisanje romana je samotnički fizički posao. Čitav proces je na neki način borba sa tekstom. Ali ipak, pisanje za mene nije vrsta terapije, već igra.

Nije ovo TwinPeaks u lynchovskoj maniri govori o odlasku pripovjedačice u Gradić na Otoku gdje ima namjeru pisati svoj roman, ali se u nedostatku inspiracije ulovi u koštac s istraživanjem misteriozne prošlosti Gradića. U radnju se upliću misteriozno ubojstvo starca koji je bio pridošlica na Otoku, nadrealni element čudesnog vjetra koji izaziva kolektivni delirij i zaborav, te spektar dojmljivih likova koji nose radnju. Roman predstavlja mješavinu žanrova, a bavi se i analizom mentaliteta ljudi. Otok može biti bilo koji dalmatinski otok, ali ne mora biti niti jedan, a zbivanja lebde na granici magičnih i realnih. Kako je sama autorica istaknula, svoj stil pisanja razvijala je u duhu magičnog realizma po uzoru na knjige kakve i sama uživa čitati.

Druga knjiga, odnosno zbirka priča Pazi što ćeš poželjeti, na neki način prethodi knjizi Nije ovo TwinPeaks. Naime, poglavlje pod nazivom Klarina priča nastalo je na zadnjem satu radionice kreativnog pisanja koju je pohađala autorica. Priče fluidno i višeznačno govore o ljudskim idealima,a sama autorica tvrdi da su joj kratke priče veći izazov nego roman jer je sklonija opširnijem izričaju.

Na kraju predstavljanja dvoje sretnih članova publike otišlo je kući s primjerkom Karmeline knjige, a oni koji nisu vjerojatno će ih potražiti u lokalnoj knjižnici jer ulomci koje je autorica pročitala uistinu obećavaju.