K.R.V.: Samo je jedno ostalo isto

12_08_2013 / 09:24h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Luka Kivela
K.R.V.: Samo je jedno ostalo isto

Mladi su Kaštelani i ove godine pokazali da se pozornica uz more može iskoristiti i za poruke koje ne uključuju nužno galebove, ćaću i stine. Samo jedno je u obje večeri K.R.V.-i ostalo nepromijenjeno...

Mladi su Kaštelani iz glazbene sekcije udruge Trokut mladih Kaštela, na sreću velikog broja obožavatelja atipičnih ljetnih zvukova, i ove godine pokazali da se pozornica uz more može iskoristiti i za poruke koje ne uključuju nužno galebove, ćaću i stine, te za glazbu koja ne zvuči poput one kad pritisneš demo na sintesajzeru. Prikupljanje dozvola, potraga za novcima, izmjene u posljednjem trenutku i deseci detalja koji su mučili organizatore prošli su ispod radara posjetitelja i nisu umanjili doživljaj trećih K.R.V.-i.

I ove godine glazba je svirala dva dana, ali ne zaredom kao prethodnih godina, nego se prva večer održala u ponedjeljak a druga u petak. Jedno je u obje večeri ostalo nepromijenjeno – organizatori su doveli zanimljive izvođače među kojima je svatko mogao pronaći svojeg favorita.

U ponedjeljak je na plaži kraj porta u Kaštel Lukšiću, u romantičnom okruženju uz zalazak sunca, more i baklje, K.R.V. otvorila njemačka kantautorica Janina svojim, po tonu raznolikim pjesmama – bilo je i energičnih, i melankoličnih i vrckavih – u kojima odličnim vokalom prati zvuk akustične gitare. Nakon Janine na pozornicu uz more popeo se kaštelanski glazbeni kolektiv Mondo Kick, poznat po otvorenim nastupima, uz mnoštvo improvizacije i opušten pristup. Ugodno glazbeno druženje s Kickom začinilo je tako gostovanje Petra Grimanija i Janine, koji su zaključili večer uz akustične instrumente, u opuštenoj atmosferi.

Druga večer donijela je žestok zvuk, promjenu lokacije i šank. Usprkos tome što se stotinjak metara dalje odvijala ribarska fešta na dva podija, kaštelanski rock privukao je veliki broj posjetitelja, čak i roditelje s malom djecom, koji su odlučili svoje potomke radije izlagati rocku umjesto lakim notama.

Uz zalazak sunca krenuo je energični lokalni projekt-bend Dalmoši, koji je publika iz prvih redova zdušno bodrila, dok je nedostatak dimnih efekata nadoknađen paljenjem bengalki pred pozornicom. Zatim su na pozornicu došli trogirski Mesmera, čiji je melodični death metal dobro potresao lukšićki porat. Potom su na K.R.V., treću godine u nizu, stupili splitski Flying Head, koji heavy i trash metal kombiniraju s hard rockom. Metala je, u kombinaciji s hrpom drugih glazbenih žanrova poput funka, jazza, bluesa i progresivnog rocka, bilo i u nastupu zanimljivog instrumentalnog benda Tvrtko Stijena Sekstet, kojemu je ovo bilo drugo pojavljivanje na K.R.V.-i, ovaj put u izmijenjenoj postavi.

Publiku su zatim razvalili Sila nečista, donedavno poznati pod imenom Sirova snaga. – Udruge za zaštitu ljudkih prava zabranile su nam da nastupamo pod starim imenom – objasnio je vokal ovu promjenu. Prašili su hitove poput Auf Wiedersehen, Volim da se sportski oblačim i Ljepša si od mjeseca a zatim predstavili prvu pjesmu objavljenu pod novim imenom benda, Mirjana. Uz Mirjanu su nastavili niz žestokih zafrkantskih zaraznih poskočica kojima su osvojili publiku.

K.R.V. i sve prisutne na lukšićkom portu dokrajčili su napokon Brkovi, koji su privukli najveći broj ljudi pred pozornicu. Atmosfera je postala usijana čim se vokal obratio publici, a euforiju uzrokovanu melodijama zagrebačke petorke nisu umanjili ni sitni tehnički problemi. Pjesmama poput Nisam ja za tebe i Nisi me bila vrijedna izazvali su žestoko dobru reakciju publike.

Zadovoljna lica posjetitelja dala su najbolju ocjenu ovogodišnjih K.R.V.-i, kao i poticaj Trokutu da se i dogodine uhvati ukoštac s organizacijom svirke koja u Kaštela privlači i mlade iz okolnih gradova.