Krnje, krivac za sve prevare

09_02_2017  |  Autor: Maya  |  Foto: Splitski krnjeval
Krnje, krivac za sve prevare

I ove godine krnjeval počinje maškaranim vjenčanjem a završava paljenjem Krnje, glavnog krivca za prevare i razvode.

Postoje brojne priče koje prate Splitski krnjeval, a jedna od prvih je upravo ona o tragičnoj zajedničkoj ljubavi Marka Marulića i njegovog prijatelja Papalića prema kćeri splitskog poglavara. Kako tada tako i danas ljubavne zgode nisu ništa manje aktualne, upravo Marko Marulić kao prvi koji je ostavio pisani trag o krabuljnim plesovima, ali koji se i povukao u samostan nakon ljubavne tragedije koja ga je skoro kostala zivota, vječita je inspiracija tematike Splitskog krnjevala. Tako će i ove godine krnjeval započeti maškaranim vjenčanjem ljubavnog para na rivi, a sve ljubavne zgode i nezgode pratit ćemo do pokladnog utorka kada se pali Krnje – glavni krivac za prevare i razvode.

Službeni dio predaje ključeva Grada počinje u SUBOTU 18.02. u 11.15h podizanjem krnjevalske zastave na Pjaci te nakon toga u 11.30h Krnjevalskim vjenčanjem na Rivi. Za ljubavni par odabiru se najistaknutiji mladić i djevojka koji su na neki specifian način obilježili proteklu godinu, a tko su oni, otkrit će se tek na vjenčanju. Velikog Cukuna koji ih vjenča utjelovit će tradicionalno novinar Damir Šarac koji će odigrati i ključnu ulogu u osudi Krnje na pokladni utorak. Nakon vjenčanja na istom mjestu kreće veliki Zumba party na kojem će sudjelovati brojni plesni instruktori iz regije i gost iz Dominikanske Republike.

„Povijest Splitskog krnjevala“ je naziv predavanja koje će prof. Goran Borčić, nekadašnji ravnatelj Muzeja Grada Splita te autor odličnog kataloga Splitski karnevali, u 17h održati u kavani Bajamonti uz moderaciju g. Damira Šarca.

Prvi dan karnevalskog programa završava u Gladiator klubu na Žnjanu gdje vas od 18h čeka Tango pod maskama. Čak i ako ne plešete ovaj ples, slobodno navratite, neobvezno pogledajte i uživajte u pokretima splitskih i gostujućih tanguerosa. Ulaz je slobodan.

UTORAK 21.02. će obilježiti Radio Luksemburg u kavani Ovčice (21h) pa pošaljite svoje roditelje, bake, djedove i susjede da se rasplešu kao u doba svoje mladosti jer je ovo tulum upravo za njih!

U ČETVRTAK 23.02. pridružite se KIČ IN tematskoj zabavi u klubu Kameleon uz odličan mash up domaće i strane glazbe te hrane prilagođene temi. Na istom mjestu i u isto vrijeme, ali u PETAK, Kameleon vas vodi kroz vremeplov sjećanja – Kazetofon Love Carnival i najbolje od 80-ih i 90-ih.

Dječji krnjeval organiziran je u dva dana – za osnovškolce na Rivi u subotu od 10h, te za vrtiće u velikoj dvorani Gripe u utorak 28.2. u 10h. Bit će organizirane igre za djecu, plesni nastupi, igrokaz te naravno odabir maski, a nakon nastupa, točno u podne će se priključiti velikoj krnjevalskoj povorci. (I ove godine organizator ide i korak dalje te za Krnjeval vrtića subvencionira prijevoz koliko već budžet dozvoli. Za dodatne informacije i prijevoz autobusom kontaktirajte organizatora na 098 330260)

U SUBOTU povorka u podne kreće s Rive, preko Marmontove, Pjace i Đardina gdje će na svakoj “stanici” biti određena skupina s nastupom te se vraća na Rivu prije početka show programa Krnje Can Dance u kojem će plesni klubovi izvesti krnjevalsku predstavu te odabrati najbolje maske.

Prošle godine Paškare su bile pravi hit. Naravno, i ove godine sponzor dijeli bogate nagrade, no cilj ovih Paškara je humanitarni, pa svi sudionici za prijavu trebaju donijeti bilo kakvu donaciju, od 10kn do vreće hrane koje udruga Sehaliah koristi za zbrinjavanje napuštenih životinja na području grada Splita. Zato smislite najbolju masku, pokažite svojeg ljubimca na glavnog pozornici na Rivi od 13h i pomozite onima za koje se nema tko brinuti!

Subotnje veselje završava dvostrukim koncertom u velikoj dvorani Gripe – od 21h vas čekaju Željko Bebek i Zabranjeno Pušenje! Cijena ulaznice za parter je 70kn u predprodaji (na ulazu 90), tribine 90/110kn i fan pit 120kn. VIP ulaznice s rezervacijom stolova su 290 kuna.

Na sam Pokladni utorak program počinje u 19h na Pjaci Krnjeoke Festom „Tvoje lice zvuči plosnato“ gdje svi maškarani mogu zapjevati ili se prijaviti za izbor najbolje maske te osvojiti 1000 kuna. Od 20h kreće program i na Rivi i na Voćnom trgu - na Rivi sviraju Belfast Food i Mjesni Odbor, na Pjaci je Retro party uz Gelato Sisters i DJ Flexxa, a na Voćnom trgu već tradicionalni Salsa maskenbal.

Šentenca će se u 22h čitati na Pjaci, u 22.15h će biti ponovljeno čitanje na Rivi, a Krnje će platiti glavom u 22.30h na Gatu sv. Nikole. U ponoć se gase splitski trgovi, a partijaneri mogu nastaviti do zore na Electro Love Carnivalu, službenom afteru u klubu Jungla - Pero FullHouse, Jolly Joke, Danitz i Edy C.!


Tradicionalni Ples s anđelima, jedinstveni srceuključivački disco party za sve osobe s intelektualnim teškoćama će se održati ove nedjelje, 12.02., u 17h u klubu Tropic. Uz DJ-a Tonya Sancheza i gosta iznenađenja (poznatog splitskog pjevača), isplesat će se korisnici ustanova Juraj Bonači, njihove Dislocirane jedinice Firule, centra u Makarskoj i Sinju, predstavnici Centra Fra Ante Sekelez iz Vrlike, članovi udruga Srce, Lastavice, Zvono, Anđeli, Sindrom down.. Neki od njih pripremili su i točke s kojima će se predstaviti okupljenima.