Krletka oslobađa

18_07_2012 / 09:11h  |  Autor: Nela Tomić  |  Foto: kazalistekerempuh.hr
Krletka oslobađa

Nes(p)retnim slučajem okolnosti u Krletci se zarobilo mnoštvo različitih likova, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima. Da homofobi posjećuju kazalište, predstava bi vjerojatno prošla u atmosferi prošlogodišnjeg pridea.

Prva dramska izvedba 58. Splitskog ljeta je Krletka, Satiričkog kazališta Kermpuh. Oduševljena publika se više od dva sata zabavljala paradom našminkanih muškaraca u haljinama kabaret pjevačica.

Predstava se odvija unutar noćnog kluba Krletka, koji je smješten u kući vlasnika kluba Georgesa – Željko Königsknecht. Georges već dvadeset godina živi sa svojim dečkom Albinom – Hrvoje Kečkeš koji je diva u pravom smislu te riječi. U baru pjevaju i tri kabaret pjevačice Lulas – Luka Petrušić, Mercèdès – Borko Perić i Salomé – Filip Detelić, a pjevaju hitove 80-ih, najviše Gabi Novak i Marka Novosela. Sve je u najboljem redu dok se ne pojavi Georgesov sin Filip – Ivan Đuričić i najavi da se uskoro ženi Andreom – Ana Maras, kćerkom konzervativnog političara, gospodina Petira – Edo Vujić. Tada drama prelazi iz komedije karaktera u urnebesnu komediju situacije. Dakle, nes(p)retnim slučajem okolnosti u Krletci se zarobilo mnoštvo različitih likova, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima. Neizbježne komplikacije nasmijavaju do suza, a pokazuju i licemjerje i dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo nježan kraj. Krletka je kavez u kojem ptičice pjevaju, plešu i komuniciraju s publikom. I na kraju, sve ptičice, od najkonzervativnijih do najliberalnijih, zatečene situacijom tog kaveza – zajedno zapjevaju.

U predstavi su još igrali Mario Mirković – gay sluga Francis, Velimir Čokljat - gospodin Tabaro, knjigovođa Krletke, Maja Posavec – novinarka Ornela, b – Andreina majka, gospođa Petir i Mia Begović kao Filipova biološka majka Simoné

Autor Krletke, Jean Poiret francuski je glumac, redatelj, scenarist i naravno – dramatičar. Tekst je napisan 1973.godine i iste godine praizveden u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava je postala pravi hit, osigurala svom autoru svjetsku slavu i doživjela čak 2000 izvedbi! No, to nije sve: 1978. je po njoj snimljen čuveni film La cage aux folles, zatim 1983. na Broadwayu ponovno uspješnica prema ovom komadu – no ovog puta riječ je o mjuziklu. I na kraju – 1996. snimljen je američki remake francuskog filma u kojem igraju Robin Williams, Nathan Lane, Gene Hackman i taj isto tako osvaja publiku – piše na Kerempuhovom webu.

Zanimljiva je reakcija publike koja je grcala u suzama od smijeha. Kada se radi o predstavi na pozornici splitskog HNK, a ne o stvarnom životu, kontraverzan tekst i radnja drame očito su dozvoljeni. Da homofobi posjećuju kazalište, predstava bi vjerojatno prošla u atmosferi prošlogodišnjeg splitskog Pridea. – U ksenofobnom i netolerantnom svijetu svako je preispitivanje dogmi, rodnih, vjerskih, političkih ili nacionalnih, dobrodošlo, posebno ako se radi kroz komedije - rekao je za dnevnik.hr Krešimir Dolenčić redatelj predstave i dodao – trebamo se što više smijati kako bi tabu i dogme što prije nestale.