Kreće treći FantaSTikon

14_03_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: FantaSTikon / Press
Kreće treći FantaSTikon

Treće izdanje FantaSTikona održat će se od 17. do 19. ožujka na FESB-u u Splitu, a donosi predavanja, demonstracije, izlaganje, radionice, natjecanje u cosplayu, kvizove, igraonice...

Treće izdanje FantaSTikona održat će se od 17. do 19. ožujka na FESB-u u Splitu. Ove godine dio FantaSTikona bit će posvećen vrlo slavnom i prodavanom serijalu o Harryju Potteru, budući da se ove godine slavi 20. godišnjica prve objave romana. S obzirom da prvi dan trećeg FantaSTikona pada na irskog nacionalnog zaštitnika Sv. Patrika dio konvencije bit će posvećen Irskoj.

Prvi dan programa, 17. ožujka, dva predavanja održat će Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski astronom iz istarske zvjezdarnice u Višnjanu koji je otkrio preko 1000 asteroida, a čak su dva kometa nazvana po njemu. Pričat će o STEM edukaciji i svemirskom obzoru. Predstavit će se riječka Udruga ljubitelja fantastike "3. zmaj", a Sonja Gašperov će održati radionicu kratkih stripova s temom putovanja kroz vrijeme. Posjetitelji će imati priliku pogledati film Secret of Kells i fan filmove posvećene Harry Potteru.

Drugi dan će gosti iz Zadra, doc. dr. sc. Josip Ćirić, poznati i višestrani zadarski sveučilišni profesor, i dr. sc. Krešimir Krolo, voditelj studije o „gamerima“ u Hrvatskoj predstavit svoja istraživanja vezana o gamerima i igračkoj subkulturi. Konvencija će ugostiti i nagrađivanu zagrebačku autoricu Milenu Benini, a Aleksandar Žiljak, poznati autor i ilustrator, će pričati o svim političkim implikacijama slavnog književnog i filmskog serijala Harry Potter.

Od mladih splitskih snaga predstavit će se Kristina Bilota Toxicpanda, koja je kao kandidatkinja F&ST-a 2016. osvojila nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku za Najboljeg umjetnika između dva Eurocona. Predavanje će održati i doc. dr. sc. Antonija Primorac s Filozofskog fakulteta u Splitu. Romana Jadrijević i Tea Juretić održat će radionicu pisanja drabble-a, a Deni Jelinčić će predstaviti LEGO kao hobi za odrasle.
Zadnji dan konvencije, između ostalog, članovi FESB Racing Teama predstavit će svoje projekte. Kristina Bilota Toxicpanda će održati predavanje o digitalnoj ilustraciji i predstavljanje nekoliko tehnika za razvoj vlastitog stila, a Milena Benini će održati radionicu o izgradnji likova i atmosfere.

Osim predavanja, demonstracija, izlaganja i radionica, organizirat će se i uvijek popularno natjecanje u cosplayu, Harry Potter pub kviz i veliki Geek Trivia Quiz. I ove godine posjetitelji će moći sudjelovati u igraonici (uglavnom) modernih društvenih igara s preko stotinu naslova te će imati priliku zaigrati nove hitove i poznate klasike SF i F videoigara na igraćim konzolama.

Kotizacija za konvenciju za sva tri dana je 75 HRK (za cosplayere 50 kuna), za dva dana 55 kn, a za jedan dan 35 kn, dok je za osnovnoškolce te studente i zaposlenike FESB-a ulaz slobodan.

Više o programu potražite na službenim stranicama Fantastikona.